موسسه حفاظتی و مراقبتی مجریان نظم گیل  نماینده پلیس پیشگیری فراجا در راستای واگذاری تجهیزات دفاع شخصی (افشانه ، شوکر و... ) در استان گیلان می باشد  

مواد مخدرو روشهای پیشگیری از آن

نویسنده : مجریان نظم گیل ۲۵ مرداد ۱۳۹۵ 8484
مواد مخدرو روشهای  پیشگیری از آن

اعتیاد چیست؟ اعتیاد را به عادت کردن ، خوگرفتن، خوگر شدن و خود را ئقف عادتی نکوهیده کردن معنی کرده اند. به عبارت دیگر ، اعتیاد اسارت آمیز به ماده مخدر که از نظر جسمی یا اجتماعی زیان آور شمرده شود ، اعتیاد نام دارد.

در طب جدید به جای کلمه اعتیاد ، وابستگی به دارو بکار می رود که دارای همان مفهوم ولی دقیق تر و صحیص تر است. مفهوم این کلمه آن است که انسان بر اثر مصرف نوعی ماده شیمیایی از نظر جسمی و روانی به آن وابستگی پیدا میکند.


1.      اعتیاد چیست؟

2.      کراک

3.      شیشه

4.      آدامس

5.      ال سی دی

6.      سیگار

7.      قلیان

8.      حشیش

9.      تریاک

10. ترک مواد مخدر

11. افسردگی و اعتیاد

12. قرص های روان گردان

13. گرایش به مواد مخدر

الف عوامل موثر اعتیاد       ب- بررسی علل گرایش به مواد مخدر

14. توصیه اجتماعی در مورد اعتیاد

15. توصیه به جوانان در مورد اعتیاد

16. هشدار به خانواده ها در مورد اعتیاد

17. شناخت فرد معتاد

اعتیاد چیست

اعتیاد چیست؟ اعتیاد را به عادت کردن ، خوگرفتن، خوگر شدن و خود را ئقف عادتی نکوهیده کردن معنی کرده اند. به عبارت دیگر ، اعتیاد اسارت آمیز به ماده مخدر که از نظر جسمی یا اجتماعی زیان آور شمرده شود ، اعتیاد نام دارد.

در طب جدید به جای کلمه اعتیاد ، وابستگی به دارو بکار می رود که دارای همان مفهوم ولی دقیق تر و صحیص تر است. مفهوم این کلمه آن است که انسان بر اثر مصرف نوعی ماده شیمیایی از نظر جسمی و روانی به آن وابستگی پیدا میکند.

انواع اعتیاد

1.      اعتیاد مجاز: به وابستگی و تداوم در مصرف موادی که به عنوان دارو شناخته شده و به طور طبیعی یا مصنوعی به دست می آید ، اعتیاد مجاز می گویند و معمولاً شامل بسیاری از مواد دارویی به ویژه آرام بخش ها و خواب آورها می باشد. این مواد با تجویز پزشک معالج یا بعضی اوقات خود سرانه مصرف می شود.

2.      اعتیاد غیر مجاز: به وابستگی فرد به مصرف همیشگی مواد مخدر و بهره گیری از عواملی که بنا بر قوانین کشوری یا بین المللی (شرعی و مدنی) غیر مجاز شناخته می شود ، اعتیاد غیر مجاز می گویند.

فرآیند اعتیاد

اعتیاد به هرشکلی که باشد، معمولاً طی یک فرآیند 3 مرحله ای انجام میگیرد.

1.      مرحله آشنایی: این مرحله شخص در اثر مسامحه یا تشویق دیگران میل به انجام یک کار تفریحی یا کنجکاوی با مصرف مواد مخدر آشنا می شود.

2.      مرحله میل به افزایش مواد: در این مرحله ، بدن هر روز به مواد بیشتری نیاز پیدا میکند.

3.      مرحله اعتیاد(بیماری) : در این مرحله، بعد از شک وتردید و شاید مدتی ترک اعتیاد ، شخص سرانجام به مرحله اعتیاد واقعی می رسد که اگر مواد مخدر کم یا بدون رعایت ترتیبات لازم ناگهانی قطع شود نشانه های سندرم محرومیت بروز میکند.

 

 

شخصیت معتاد

بین شخصیت و اعتیاد رابطه ای متقابل وجود دارد.یعنی فرد به علت وضع خاص شخصیتی و نیازهاو شکست ها ، ناتوانی در برخورد با مسایل و ناکامی در زندگی ، عدم ثبات عاطفی و ناملایمات دیگر، به اعتیاد رو می آورد و اعتیاد نیز به نوبه خود موجب از بین رفتن انسجام روانی و هیجانی می شود.

پیام پلیس مشاور

1.      اعتیاد کانون گرم خانواده را متلاشی میکند.

2.      والدین گرامی آیا می دانید فرزند شما مواد مخدر مصرف میکند یا نه؟

3.      آیا در مصرف مواد، از اثرات مخرب روانگردان آگاهی  دارید ؟

4.      همیشه وابستگی به اولین مصرف تفریحی آغاز میشود.

5.      با رفع کمبود های عاطفی ، جوانان را در برابر اعتیاد مقاوم سازیم.

6.      ارمغان اعتیاد ، نیستی و نابودی است.

7.      اعتیاد انسان را به جاده تباهی و ناامیدی می کشاند.

8.      کراک اسلحه ای است که جوانی ، نشاط ، خلاقیت و حتی هویت فرد را نشانه می رود.

9.      هوشیار باشید وابستگی به کراک همیشه با یک مصرف تفریحی یا فقط با یک کنجکاوی ساده شروع میشود.

10. انسان زاییده شرایط و موقعیت ها نیست ، بلکه سازنده و به وجود آورنده آن است، پس یادمان باشد که شرایط اعتیاد را خود بوجود نیاوریم.

11.  آیا میدانید کراک موجود در ایران هروئین فشرده است.

12. والدین گرامی فرزندان خود را از مضرات و عواقب ویرانگر کراک آگاه سازید.

13. پدر  و مادر گرامی ، مصرف کراک خیلی راحت است و نیاز به ابزار خاصی ندارد، پس کاملاً هوشیار باشید.

14. آیا میدانید که شیشه یک ماده کاملاً شیمیایی است و فقط در آزمایشگاه تولید میشود؟

15. ایا میدانید که شیشه مخربترین ماده محرکی است که اثرات جبران ناپذیر و کشنده بر جا می گذارد؟

16. آیا میدانید که درکنار مصرف شیشه ، خطر ابتلای به بیماری های مقاربتی مثل ایدز و هپاتیت تا سه برابر بیشتر می شود؟

17. والدین گرامی آیا میدانید نوجوانان بین 15 تا 20 سال بیشترین قربانیان حشیش هستند.

18. بیش از 50% کسانی که در حال حاضر کراک مصرف میکنند، حشیش را در ابتدای را تجربه کرده بودند.

19. شیشه یک ماده توهم زا است و باعث میشود فرد به سمت جاده نیستی سرازیر گردد.

20. مصرف مواد مخدر به هر بهانه که آغاز میشود نتیجه ای جز گرفتاری در دام اعتیاد و افزایش مشکلات روحی و جسمی در بر نخواهد داشت.

21. آیا دوستان جدید فرزندانتان ، شما را به فکر فرو نبده است

22. والدین گرامی رفتارهای پرخاشگرانه و خشن فرزندان شما نظر شما را جلب نکرده است؟

23. جوانان عزیز آیا میدانید کسی مه برای اولین بار مواد مخدر را استفاده نموده هیچگاه شرایط فعلی خود را پیش بینی نمی کرد؟

24. برای قطع وابستگی هیچ وقت دیر نیست ، ولی یادمان باشد که زودتر دیر میشود!

25. آیا میدانید تمام کسانی که برای فرار از درد به سراغ مواد مخدر رفته اند در حال حاضر از دردبی درمان آن علاجی ندارند؟

کراک(crack ) چیست؟

اعتیاد به کراک سبب از بین رفتن درد و خروج استرس و اضطراب از بدن فرد، احساس سرخوشی کاذب و ایجاد تحرک در فرد، بروز رفتارهای خطرناک و حرف های بی ربط می شود.

کراک  (crack ) گه گاهی راک ( rock ) نیز نامیده میشود، ماده ای محرک است که از تصفیه کوکائین به دست می آید و به اشکال مختلف تدخین (استنشاق دود) میشود . اما در ایران رایج است از مشتقات هروئین است و در صورتی که بصورت علمی تولید شود از تصفیه هروئین به دست می آید. کراک ماده ای بی بو است  ، مصرف آن راحت است و با یک فندک در هر جایی که باشی  می توان کنی . درست برخلاف مصرف تریاک و یا هروئین.

اثرات مخرب مصرف کراک:

1.      اعتیاد به کراک سبب از بین رفتن درد و خروج استرس و اضطراب ازبدن فرد ، احساس سرخوشی کاذب و ایجاد تحرک در فرد ، بروز ذفتارهای خطرناک و حرف های بی ربط میشود که تمام اینها تنها تا چند دقیقه طول میکشد.

2.      تکرار مصرف این ماده طی چند روز همراه با استفراغ ، گیجی , بی تفاوتی اسپاسم عضله و مرگ نگهانی در اثر ایست تنفسی است .

3.      مهمترین اثر بلند مدت مصرف کراک در فرد معتاد از بین رفتن اثرات ماده در عرض سه تا پنج ساعت می باشد ، بنابراین فرد باید حداقل هرچهار ساعت  یکبار و حتی بمقدار کمتر مصرف را تکرار کند تادرچارمشکل نشود.

4.      همچنین از بین رفتن اشتها، کاهش وزن، یبوست ، عفونت هایی همچون ایدز و هپاتیت ، شکنندگی پوست ، پیری زودرس ، افزایش فشار خون همراه با آزاد سازی هیستامین که خارش در فرد ایجاد میکند، از آثار مصرف این ماده در دراز مدت است، همچنین اثرات تخریب مصرف موادی همچون شیشه ، کریستال و کراک چندین برابر تریاک و هروئین بر روی مغز و اعصاب می باشد.

5.      کراک شدیداً فرد مصرف کننده را دچار خواب آلودگی یا به اصطلاح خودمانی<< چرت>> می کند.

مصرف مداوم این ماده مخدر در کوتاه مدت (مدت یکسال ) اثرات مخرب جبران ناپذیر یدر بدن فرد مصرف کننده اعم از عفونت اجزای داخلی بدن ، پوسیدگی دندانها، سرطان حنجره و ریه ، نابودی ریه و کبد ایجاد می کند بطور کلی تمام اجرائیکه در تماس مستقیم با دود کراک هستند ذره ذره نابود شده و می پوسند ودر برخی موارد طبق گزارش های موجود افراد معتادبه کراک ، میزان عفونت بدنی به قدری است که اجزای بدن از هم جدا می شوند و گوشت زیر پوست دچار عفونت شده وبه اصطلاح کرم می گذارد.

6.      گفته می شود کسانی را که در اثر مصرف کراک می میرند در هنگام دفن غسل نمی دهند چون در هنگام شستشو اجزای بدن از همجدا میشوند همچنین بررسی ها نشان میدهد مصرف چار روز کراک باعث می شود که اثرات آن به مدت چند سال در فرد باقی بماند و موجب اختلالات حرکتی ، افزایش هذیان گویی و تضعیف حس بینایی و لامسه شود.

اثرات کوتاه مدت مصرف کراک:

1.      اثرات کوتاه مدت ان مشابه آمفتامین است ولی با مدت کوتاهتر ، احساس افزایش انرژی ، چابکی، و سرخوشی زیاد می کند ، از جمله اثرات پس از مصرف عبارت است از : افزایش ضربان قلب، نبص، تنفس، درجه حرارت بدن، فشار خون، گشادگی مردمک چشم، پریدگی رنگ، کاهش اشتها، تعرق شدید، تحریک و هیجان، بی قراری، لرزش به خصوص در دست ها ، توهمات شدید حسی، عدم هماهنگی حرکات، اغتشاش دماغی ، گیجی ، درد پا، فشار قفسه سینه ، تهوع ، تیرگی بینایی، تب اسپاسم عضله ، تشنج و مرگ.

2.      در حالت قطع ماده نیز افسردگی شدید حادث می شود . ناخالصی کوکائین اغلب موجب حساسیت و آلرژی شدید میشود که معمولاً با آب ریزش بینی و بی خوابی شدید همراه است . مسمومیت حاد با کوکائین فرد مصرف کننده دچار بی قراری و تشویش ، هیجان ، شوریدگی فکر و اختلال تنفسی می شود همچنین ضربان ، تنفس و فشارخون فرد افزایش می یابد.

اثرات بلند مدت کراک:

1.      اثرات کوتاه بلند مدت آن از دست دادن وزن بدن، بی خوابیف ضعف جنسی، دپرسیون تنفسی، اشکال در ادرار کردنف تهوع، کم خونی ، رنگ پریدگی ، تعرق شدید، دردهای شکمی واسهال ، اختلالات در هضم و دستگاه گوارشی، سردرد ، لرزش دست ها، لرزش و تشنج، پریدن عضلات و سفتی آنها، هپاتیت ، آب ریزش دائمی بینی ، ایجاد زخم، آماس و جوش های پوستی به خصوص اطراف مخاط گوش وبینی ، زخم مخاط بینی ( در مصرف به صورت انفیه) اضطراب، بی قراری، تشنج پذیری شدید، سوء ظن، گیجی، اختلالات درک زمانو مکان ، رفتارتهاجمی ، تحریک پذیری شدید، افسردگی، پرخاشگری، تمایل به خودکشی ، توهمات و اختلال در حواس (به خصوص بینایی، شنوایی، و لامسه)افکار هذیانی ، و گاهی اشتهای کاذب و سرانجام ناراحتی جدی دماغی و روانی به نام سایکوز و کوکایین. تحمل و ایجاد وابستگی ک.کایین مشابه آمفتامین است وابستگی شدید روانی ایجاد میکند که این وابستگی در عصاره کوکایین یعنی کراک شدیدتر است.

2.      مصرف حتی یک بار کراک اعتیاد آور است و این تفاوت اساسی کراک با قرص های اکستازی است که اگر چه در بلند مدت کشنده هستند اما اعتیادبا قدرت بالا ندارند.تبلیغات زیادی که شبانه روزی علیه قرص های اکستازی شده باعث شده که خطر کراک در سایه و پنهان باقی بماند.

3.      کراک بر خلاف هروئین ، تریاک ، حشیش و ... بدون بو است و مصرف آن بسیار ساده و بدون نیاز به وسایل حجیم و صرف وقت است و فرد می تواند در حمام یا توالت ، ظرف کمتر از چند دقییقه مصرف کند.

4.      بنابراین جاسازی آن بسیار ساده و خانواده ها به سادگی نمی توانند آن را کشف کنند، چیزی شبیه یک تکه گچ از دیوار کنده شده و به اندازه یک ماش که توجه هیچ کس را جلب نمی کند.

5.      معتاد به تریاک می تواند سال ها زنده بماند و زندگیعادی داشته باشد، حتی کار کند و خانواده اش را سرپرستی کند.حتی معتاد هروئین نیز اگر به طرف تزریق کشیده شود می تواندچندین سال زنده بماند اما معتاد به مصرف کراک .... نشانه های هشدار دهنده در هنگام مصرف کراک : به گفته معتادین به کراک حالات زیر در هنگام بر طرف شدن آثار ماده محرک بروز میکنند: نگرانی و بیقراری برای تهیه مجدد کراک . افسردگی شدید فقدان انرژی و بی اشتهایی ، بی خوابی ، داشتن احساساتی متناقض از عشق و تنفر نسبت به خود.

 اثرات روانی مصرف کراک چیست ؟

1.      شخصی که کراک مصرف می کند به سرعت در حالات و شرایط مختلف روانی در حرکت است که با خوشی و رضایت فراوان و احساس بر انگیختگی و هیجان همراه است ، سپس با کم شدن اثر این ماده ، دلتنگی و افسردیگ و متعاقب آن زودرنجی ، بی خوابی و پارانویا بر شخص غلبه می کند.

2.      معتادین به کراک ممکن است حلات روانی اسکیزوفرنیک ، توهم و خطاهای حس را نیز متوجه کنند. کسانی که مصرف کراک بسیار زیادی دارند در یک binge  (مصرف) تمام حالات را از سر می گذرانند ، عده ای از این افراد در اثر ابتلا به پارانویا و افسردگی ناشی از مصرف دائم کراک ، دست به خودکشی یا جنایت می زنند. تاثیرات فیزیک مصرف کراک:

3.      ابتدایی ترین تاثیرات جسمانی کراک ، گلودرد مزمن ، گرفتگی صدا و تنگی نفس است که به برونشیت (ورم نایژه) و نفخ ریه منجر میشود. چشمها درشت شده و شخص هنگام تمرکز برای دیدن هر چیز ، هاله هایی نورانی دراطرف آن مشاهده میکند.

4.      ضربان قلب تا حدی افزایش می یابد و رگها به سرعت منقبض شده موجب بالا رفتن فشار خون میشوند که میتواند به حمله قلبی ، تشنج و سکته منجر شود. کراک به دلیل از بین بردن میل به غذا خوردن و ایجاد بیخوابی ، موجب کاهش وزن شدید و سوء تغذیه میشود.

عوارض اجتماعی کراک:

در میان افراد معتاد به هرگونه ماده اعتیاد آور ، تهیه "مواد " در بسیاری از مواقع از راههای نامشروع و خلاف انجام میگیرد و بسیاری از کسانی که به کراک اعتیاد دارند نیز برای برآمدن از عهده مخارج تهیه مداوم آن به روش های خلافکارانه دست می زنند. اما نکته پر اهمیت این است که دست زدن ای افراد به اعمال خشونت بار و جنایتکارانه دلیل مهم دیگری هم دارد و آن بروز رفتارهای شرورانه و پرخاشگرانه ناشی از بروز پارانویا( بیماری سوء ظن) است  که عوارض مصرف کراک به شمار می آید و در واقع پرداختن این اشخاص به اعمال خشونت بار ، لزوماً به دلیل نیاز به پول نیست.

 

راه حل ترک کراک چیست؟

مانند هر ماده مخدر دیگر کراک را هم میتوان ترک کرد:

سه درمان اصلی دارویی، سم زدایی فوق سریعURD    که درد خماری ندارد و رفع علائیم ترک، درمان رفتاری و شناختی و درمان اجتماعی و خانوادگی مورد استفاده قرار می گیرد.

اما اگر فردی واقعاً قصد دارد قبل از مرگ از شر این افیون خلاص شود بداند که شخص معتاد با اگاهی از مراحل مختلف سم زدایی ، دارو درمانی، شرکت در جلسات و این مطلب مهم که ترک اعتیاد بازگشت به زندگی و تولدی دوباره خواهد بود . به مراکز درمانی معتبر مراجعه کند. همچنین دوستان وخانواده این افراد باید شرایط ناگوار آنها را درک کرده و در این راه از پشتیبانی او دریغ نورزند تا شخص معتاد بتواند با موفقیت و در زمان کوتاه تری به حالت طبیعی باز گردد.

الف ) دارویی

سم زدایی و پاک کردن فیزیو لوژیک بدن با مصرف داروهایی مانند متان و بوپوروفین زی زبانی مقابله با وسوسه به صورت ارادی

ب ) غیر اردی

رعایت روابط جسمی و بهداشتی

جلوگیری از تبدیل مصرف تدخینی به تزریق

عدم مصرف مواد مخدر دیگ مانند: قرص X ، شیشه و ....

والدین مراقب باشید:

مواد مخدر و اعتیاد به آن خطرناکترین پدیده جامعه امروز ی بحساب می آید که جزتباهی ، نابودی ، بیماری، پشیمانی و مرگ چیزی  به دنبال نخواهد داشت.

نتیجه و عاقبت افرادی که به مصرف مواد مخدر رو می آورند باید درس عبرتی برای افراد دیگر بخصوص جوانان باشد تا بخاطر شادی ها، خوشی ها و اثرات زودگذر وتحت تاثیر دوستان ناباب هرگز حتی فکر مصرف آنها را نیز به خود راه ندهید.

معاشرت با دوستان ناباب، وجود معتاد در خانه ، بیکاری ، اختلافات خانوادگی و همچنین کنجکاوی از عوامل مصرف مواد مخدر در بین نوجوانان و جوانان ذکر می شود به همین دلیل خانواده باید در مقابل فرزندانشان به سوالات کنجکاوانه آنان با حوصله جواب بدهند و دوستانشان را کنترل کنند.

همچنین مواظب پول توجیبی فرزندانتان باشید .پول توجیبی زیاد در سیگاری شدن نوجوانان تاثیر بسیارزیادی دارد، همچنین قرار گرفتن در جمع دوستان ناباب و نداشتن قدرت " نه  " گفتن آنه را به سوی مصرف مواد مخدر می کشاند.

وقتی نوجوانان به مصرف مواد مخدر روی می آورند پس از مدتی دچار افسردگی شده و خودشان را از دیگران جدا می کنند همین رفتار باعث میشود که محیط مدرسه کم کم برایشان خسته کننده شده و در نهایت از درس و تحصیل ترد میشوند.حتی در بسیاری از موارد به دلیل اینکه فکر می کنند راهی برای بازگشت ندارند , دست به خودکشی می زنند.

مرگ با طعم کراک وشیشه : نگاهی به مصرف مخدرهای صنعتی

تغییر الگوی مصرف مواد مخدر از سنتی به مواد صنعتی و شیمیایی از قرصهای روانگردان تهدیدی جدی است که جوامع امروز را با بحران مواجه کرده است.

شناسایی بیش از 400 هزار انواع قرص روانگردان طی سال جاری در کشور، نشان از گرایش نسل امروز به مصرف مخدرهای شیمیایی و صنعتی دارد و این در حالی است که مضرات این گونه مخدرها به مراتب بیشتر و ناگوارتر از مخدرهای سنتی است . به عقیده پزشکان ، مصرف یک ماده که باعث شود فرد به مصرف دوباره آن روی بیآورد میتواند به عنوان ماده اعتیاد آور تلقی شود و از همین رو مخدرهای صنعتی نیز از این قاعده مستثنی نیست .

امروزه مواد مخدر یکی از پر سود تریت تجارتهای غیرقانونی در جهان مطرح است و گردش مالی سالانه آن بین 1500 تا 2000 میلیارد دلار برآورد شده است.

مخدرهای صنعتی در واقع ترکیبی از مخدرها یسنتی با مواد شیمیایی هستند . برای نمونه مخدر سنتی مانند تریاک سستی زا و یا ماده ای همچون حشیش توهم زاست  اما مخدر صنعتی مانند شیشه ، اثری ترکیبی از توهم زایی و تحرک بخشی دارد این در حالی است که هر یک از این تاثیرها در مخدرهای سنتی بر عهده یک ماده بوده که اکنون در نوع صنعتی با تجمع خاصیت ها، به شکل متقابل مشکل و ضررها نیز به یکباره بر روی فرد عارض میشوند.

مخدرهای جدید به علت ترکیب شیمیای که دارند سیستم مرکزی اعصاب را تحریک کرده و باعٍ بروز نوعی تشنج و حرکات غیر قابل کنترل به همره تعریق ، گشادی مردمک چشم  و در مجموع کنش ها یشدید رفتاری میشوند.

محمد طباطبائی ، متخصص بیهوشی اظهار می دارد : برخلاف مخدرهای افیونی مانند تریاک عموماً آرام بخش هستند و استعمال کننده را به سمت سکون و کندی حرکت میبرند ، مخدرهای نوین با تحریک های مغزی که دارند به فرد انرژی مضاعف می دهند این تحریک زایی و افزایش انرژی ها پس از استعمال سبب میشود تا جوانان نسبت به چنین موادی گرایش بیشتری پیدا کنند.

ازدیگر تاثیرات مخدرهای صنعتی ، ایجاد اختلال در سیستم پردازش مغزی فرد است . این حالت به گونه ای است که مصرف کننده به دلیل توهمی که در آن به سر می برد، صدای های گوشخراش، حرکت های تند و .... را کاملاً عادی می پندارد.

در کنار انواع مخدرهای صنعتی مثل کراک، شیشه ، کریستال و... می توان از مصرف "پان" به عنوان خوشبو کننده دهان و قرص نشاط آور بین دانشجویان و دانش آموزان نگران بود که موجب سرطان لثه، روده بزرگ و بیماری هپاتیت در مصرف کننده میشود.دکتر سعید فروغی ، متخصص بخش مراقبت های ویژه مغزی( I.C.U ) می گوید: مخدرهای شیمیایی با بیش فعال کردن بخشی از مغز ، به فرد توانایی کاذب و زود گذر اندیشیدن به چند موضوع را می دهند و شخص با انباشت فکرهای گوناگون به شکل همزمان ، دچار توهم میشود و در یک لحظه به نتیجه دارابودن توانایی در پرواز از روی برجی بلند می رساند.

وی می افزاید: بر خلاف مخدرهایی مانند تریاک که با تاثیر آرام کنندگی که بر مصرف کننده می گذارند. .ی را به سوی بی تفاوتی در برابر کنش های جامعه وا می دارند، مخدرهای صنعتی باعث واکنش های شدید رفتاری فرد در برابر توهم های ذهنی میشوند.

در مخدر های صنعتی که جدید هم هستند ، نیاز به داشتن اطلاعات دو چندان است. در این میان ، باتوجه به نبود آشنایی کافی با مخدرهای نوین ، مسئله آموزش جایگاهی اساسی دارد . در صورت عدم تجهیز اطلاعاتی نیروهای درگیر بااین مسئله ، ممکن است جلوی یک سری رفتار مجرمانه توسط مجریان قانون گرفته نشود و خسارت های جبران ناپذیری به جامعه وارد شود.

به گفته سرهنگ علی سماواتی ، رئیس مرکز آموزش پلیس مبارزه با مواد مخدر نیرو ی انتظامی، یکی از بحث های مهم در مبارزه با مواد مخدر ، داشتن آگاهی لازم برای مواجه و از بین بردن آن است.

وی میگوید : هم اکنون علاوه بر آموزش دوره ای کارکنان ناجا ، در صورت نیاز ویژه برخی استانها که پس از کارشناسی مشخص شده ضعف هایی دارند، آموزش های لازم با اعزام نیرو داده میشود .

این مقام آموزشی مواد مخدر ناجا ، با اشاره به اینکه اعتیاد چهارمین بحران بشریت به حساب می آید ، می افزید باید تمامی مسئولانو برنامه ریزان در زمینه کاهش تقاضای مواد به ویژه مخدرهای صنعتی تلاش ویژه ای کنند ، زیرا با برخورد فیزیکی نمی توان تمام حجم مقابله با این معضل را انجام داد.

همسایگی ایران با افغانستان و افزایش کشت خشخاش در این کشور تهدیدی جدی برای کشور است ، به طوری که افزایش تعداد معتادان و از سوی دیگر گسترش کشت خشخاش تا سطح 6 هزار و 100 تن در افغانستان ، نشان از برنامه ریزی های خارجی برای افزایش سطح اعتیاد در این منطقه است . وجود مرزهای طولانی با کشورهای افغانستان وپاکستان ، کشور ما را در معرض خطرات بسیاری قرار داده و همه اینها مبیین این ضرورت است که باید راهکارهای نوینی برای مقابله با مواد مخدر پیش بینی شود.

دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور، تغییر الگوی مصرفی مواد مخدر از مواد سنتی از قبیل تریاک ، حشیش و هروئین به مواد صنعتی و شیمیایی و استفاده از قرص های روانگردان را تهدیدی جدی می داند و میگوید رشد روز افزون مواد مخدر شیمیایی جوامع امروز را با بحران مواجه کرده است.

دکتر فداحسین مالکی می افزاید: مسئولان برای مقابله و پیشگیری از گرایش جوانان به این مواد نیازمند استفاده از تمام توان علمی و فرهنگی کشور هستند.

وی اشاره به اینکه ، جایگزینی مواد مخدر صنعتی و شیمیایی به جای مواد مخدر سنتی تهدیدات جدی را به دنبال دارد می گوید: استفاده از مواد مخدر سنتی در کشور با اقدامات مفیدی که انجام شده کاهش یافته اما گرایش به مواد شیمیایی رو به افزایش است.

اعتیاد و مواد مخدر مرز نمی شناسد و در مبارزه با آنها نباید به مخدرهای سنتی اکتفا کرد، زیرا هر فردی که در فرایند اعتیاد قرار بگیرد ممکن است آلوده به یکی از ماده های تخدیری ( چه سنتی چه نوین ) شود تبلیغات و آگاه سازی ، نقش بسیار مهمی در کاهش تقاضا دارند. باید اعتیاد را به همه شناساند . در این صورت بسیاری به علت عارضه های ناشی از این سهم مهلک ممکن است مصرف این مخدرهای جدید را کنار بگذارند.

از آنجا که ترک استفاده از مادهمخدر از سوی فرد استعمال کننده دارای 4 مرحله تمایل برای ترک، سم زدایی, روان درمانی و ایجاد تغییر نگرش است و برخی مرحله های آن مانند سم زدایی ممکن است تا یک سال نیز طول بکشد ترک مخدر صنعتی در این مدت طولانی کار بسیار دشواری است و باید چاره بهتری برای رویارویی با آن اندیشید . تجربه نشان داده است متاسفانه به رغم تلاش های فراوانی که برای باز گرداندن معتادان انجام میشود ، در صد بسیار ناچیزی از آنها از چرخه درمان سر بلند بیرون می آیند. لذا بهترین راه مقابله با مخدرهای نوین ، آشنا کردن شهروندان با خطرهای وحشتناک و آموزش نوجوانان برای روبرو شدن درست با آنها توسط آگاهی دهی همه جانبه است.

کارشناس ارشد آموزش مرکز آموزش پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا می گوید. در اطلاع رسانی مواد مخدر به ویژه صنعتی آن، نباید صرفاً کارشناسان و دست اندرکارن را مورد توجه قرار داد واز قشر نوجوان و جوان جامعه غافل شد . از اینکه در مورد قرص اکس، شیشه و ... در کتاب دانش آموزان صحبت شود. نباید واههمه داشت ، زیرا اگر ما از عنوان شدن در این موضوع بترسیم و آنها را بیان نکنیم قاچاقچی و مواد فروش محل بدون ترس و نگرانی اطلاعات غلطش را در اختیار نوجوانان قرار میدهد.

متا آمفتامین(شیشه)

یکی از انواع مواد مخدر که امروزه از مواد نسبتاً پرمصرف می باشد ،آیس، شیشه یا کریستال است. مهمترین ترکیب این ماده مخدر آمفتامین است . گروه آمفتامین شامل مواد یاست که ساختمان فنیل اتیل آمین جانشین دارد مانند متاآمفتامین . یکی از انواع بسیار خالص متاآمفتامین را شیشه یا آیس می گویند.

شکل ظاهری متا آمفتامین (شیشه)

  شکل ظاهری آن به شکل خرده شیشه ، تکه های ریز یخ و یا بصورت پودر سفید یا شفافی است که بو ندارد و مزه آن تلخ است و به سادگی در آب یا مشروبات الکلی حل میشود.

 متا آمفتامین (شیشه) چگونه مصرف میشود؟

این ماده به شکل تدخینی ، کشیدن در بینی ، خوراکی و یا تزریق وریدی استفاده میشود. برای مصرف شیشه ابزار مخصوص وجود دارد که به آن پایپ گفته میشود و شبیه یک چپق شیشه ای است.

عوارض جسمانی و تغییرات رفتاری، روانی و تظاهرات ناشی از مصرف متا آمفتامین (شیشه)

میزان تغییرات وتظاهرات ناشی از مصرف شیشه به مقدار ماده مصرف شده و ویژگی های بستگی دادرد(مانند تحمل، سرعت جذب و مدت مصرف) . مدت مسمومیت شیشه معمولا چنددقیقه و گاهی چند ثانیه پس از مصرف آن ظاها میشود و گاهی نیز با توجه به نوع روش مصرف آن ممکن است در عرض یک ساعت بروز میکند.

عوارض جسمانی

1.      بالارفتن فشار خون

2.      بالا رفتن حرارت بدن

3.      تعریق بیش از حد بدن

4.      بی نظمی ضربان قلب

5.      گشادشدن مردمک چشم

6.      تهوع یا استفراغ

7.      تپش یا کندکاری قلب

8.      کاهش وزن

9.      تشنج یا اغماء

           اثرات رفتاری و روانشناختی

1.      بی قراری و تحرک پذیری

2.      بی خوابی شدید

3.      اضطراب و حمله های ناگهانی هراس

4.      پرخاشگری ، خشونت و رفتار خصمانه

5.      حمله های ناگهانی هراس

6.      هذیانهای پارانوئیدی (جنون سوء ظن)

7.      پرچانگی و تکرار حرف ها

آیا میدانید که متا آمفتامین (شیشه) یک داروی مصنوعی است که در آزمایشگاههای غیر مجاز خانگی قابل تولید است.

آیا میدانید که اثرات عروقی مغز ، قلبی و معدی روده ای از جدی ترین اثرات جانبی مربوط به سو، مصرف این ماده است.

آیا میدانید که استفاده دوز بالای متاآمفتامین (شیشه) میتواند موجب آسیب مهلک در رگ های مغزی و در نهایت مرگ شود.

آیا میدانید که متاآمفتامین (شیشه) غالباً برای تقویت تجربه جنسی و ازایش میل جنسی مصرف میشود که مصرف مقادیر زیاد و تداوم آن باکاهش میل جنسی و سایر اختلالات جنسی همراه است . به دلیل افزایش غیر عادی فعالیت جنسی ، رفتارهای جنسی پر خطر و احتمال ابتلا به ویروس HIV و بیماری ایدز را افزایش میدهد.

آیا میدانید که مصرف متاآمفتامین (شیشه) خصوصاض در آنهایی که این ماده را تزریق می کنند و یا از سرنگ و پایپ مشترک استفاده می کنند با انتقال ویروس هپاتیت BC و پیدایش آبسه ریه و تورم محافظ قلب رابطه دارد.

آیا میدانید که یکی از علل عمده مصرف مجدد مصرف متاآمفتامین (شیشه) رسیدن به وضعیت سرخوشی ، سرحالی است که این حالت ناشی از رها شدن و افزایش بسیار زیاد یک ماده شیمیایی و ناقل عصبی به نام دوپامین است.

آیا میدانید که علل وجود توهم و اختلال در خلق و خوی ناشی از مصرف متاآمفتامین (شیشه) ، آسیب ناقل عصبی از جمله سروتونین و اختلال در تولید ان است.

نسل جدید مخدرها و محرکها ، مخرب تر از گذشته

مواد مخدر بزرگتری بلای قرن 21 بشر است که اگر به درستی شناسایی و راهها ی آن تعیین نشود هر روز شکا جدیدی یه خود میگیرد و افراد به به کام مرگ ناخواسته خواهد کشاند. ماده مخدر و محرک شیشه از جمله موادی است که عوارض زیادی چون توهم ، افسردگی شدید، پرخاشگری، رفتارهای ضد اجتماعی ، سردرگمی و در نهایت مرگ را برای مصرف کنندگان در پی دارد.شیشه ماده سمی و با قابلیت تبدیل سریع به گاز اشت  که خاصیت ذوب به اشکال مختلف داشته و به نظر مانند پودر رختشویی یا سوخت فندک است . این مخلوط هیچگاه به یک شکل نسیت اما عمدتاً ماده ای سخت با رنگ زرد مثل هیدرو یا ترکیبی سفید رنگ به نام شیشه است . این ماده در آزمایشگاه به شکل صنعتی ساخته میشود و نیم گرم ان در بازارهای جهانی حدود 50 دلار قیمت دارد.مصرف خالص این ماده باعث حس رعشه قوی در بدن همراه با احساس شدید سرخوشیکاذب بین 6 تا 12 ساعت در فرد میشود. این احساس در برخی موارد به وسواس فکری مثل وسواس نظافت و امثال آن منجر میشود. اما برای بسیاری دیگر به دیوانگی منتهی میشود. یگی دیگر از مضرات مهلک مصرف ایمن ماده این است که استفاده کننده را برای ساعات طولانی بیدار نگه میدارد . شیشه از خانواده آمفتامین ها است و اثرات مخرب آن به مانند قرصهای اکستاری است به طوریکه باعث افزایش کاذب انرژی ، پرفعالیتی ، شادابی و بی خوابی میشود . پس از مصرف شیشه ترشح برخی مواد شیمیایی محرک که عامل ایجاد احساس شادی در بدن است افزایش می یابد به همین خاطر پس از مدتی که از مصرف این ترکیبات می گذرد احساس شادابی نیز از بین میرود و همین امر مقدار مصرف فرد را بالا میبرد. که این امر نتایج بسیار خطر ناکی برای جوانان و سلامت جامعه در پی دارد . استعمال این ماده ضمن افزایش حرارت بدن ، ضربان قلب را تندتر کرده، تنفس را سریعتر و باعث تسریع در فشار خون میشود و در ادامه موجب توهم ، افسردگی ، اختلالات شخصیتی و اعمال عجیب همراه با خشونت میگردد. سرخوشی ، رفتارهای غیر اردای شخصیتی ف تحریک پذیری ، ترس، افسردگی، توهم، پرخاشگری، و رفتارهای ضد اجتماعی از دیگر مصرف شیشه است. عوارض بدنی این ماده افزایش ضربان قلب ، افزایش فشار خون و تنفس، بازشدن مردمک چشم که این حالات میتواند منجر به بروز سکته قلبی و یا عوارض کلیوی در فرد مصرف کننده شود.

ماده مخدر ی در قالب آدامس

پان پراگ، ماده مخدی است که جدیداً در قالب آدامس وارد ایران شده است.

پان پراگ، راجا، تایتانیک، ناس خارجی ، پان پاکستانی ، پان عربی، ویتامین ، ملوان زبل ، پان اسفناج و گوتکا.

 هنوز داستان مصیبت اکستازی که هزاران معتاد مفنگی روی دست خانواده ها گذاشته است ، به آخر نرسیده بود که چند ماه قبل ، سرو کله یک مخدر توهم زای دیگری در بازار ایران و خصوصاً در منطق شرقی پیدا شده، مخدری که این بار در بسته های شکیل با عکس های هنر پیشه های خوش تیپ هندی و پاکستانی به عنوان آدامس، پاستیل و پودر هایی با طعم نعنا و خوشبوکننده دهان وارد شده است.

این آدامس های مخدر را خیلی راحت میشود مثل سیگار از مغازه ها خرید ، یه طوری که خانواده هایی که تفاوت اکس و استامینوفن را از هم نمی فهمیدند عمراً بفهمند آدامس ها و خوشبو کننده های پان چیست و تا به خودشان بیایند ، آنچه نباید بشود اتفاق می افتد.

خطر اساسی این است که این بار طعمه ها، بچه های خردسالی هستند که 2 آدامس بادکنکی را به زور می چپانند توی دهانشان و ان را تق تق می ترکانند لطفا یکی از این آژیر خطر را به صدا در بیاورد.سرو کله اکس و ترکیبات آمفتامین که توی بساط مواد فروش های شمال شهری ایران پیدا شد، هیچ آژیر خطری به صدا در نیامد. اکس با همه مخدر های دیگر تفاوتی از زمین تا آسمان داشت قرصی در بسته های شیک و خوشرنگ با اسامی توپ و.. قرص هایی که بین جوان ها پخش و آدم را خفن می برد به هپروت ، منتقل و دود و بوی گند و کثافت هم نداشت ، بنابراین لابد مثل بتریاک ، هروئین ، کوکائین و... ترسناک نبود.

اما تفاوت اساسی آن با مواد مخدر دیگر ، این بودکه خانواده ها نمی توانستند آن را از استامینوفن کدئین یا قرص ضد اسهال تشخیص بدهند.

اینطوری بود که تا خانواده ها ومسئولان به خودشان بجنبند ، سیل اکستازی همه جا را فرا گرفت سیلی که حتی بسیاری از نوجانان کم سن وسال  را هم غرق کرد. البته این قرص های عجیب و خوشرنگ مواد جدیدی نبودند ، همان MDMA  ها بودند که شرکت مرک ( MERCK ) آلمان در سال 1912 ، آنها را برای درمان بیماران روانی ساخته بود ولی 40 سال بعد آمریکا مهر ممنوعیت خورده بودند و حلا پس از نیم قرن ، دوباره مثل اژدهایی از خواب بیدار شده و در بسته بندی های شیک  در مراسم پایکوبی جوان ها سر وکله شان پیدا شده بود ، قرصی ویرانگرکه پله ای بود برای مصرف مخدرهای سنگین تر....

پان ، همان ناس خودمانی

آدامس ها و خوشبو کننده های پان پراک اگر چه این بار با اسم قلمبه سلمبه ای وارد شده اند ترکیبی شبیه همان مخدر ناس دارند مخدر کثیفی که مرزنشینان شرق ایران و خراسانی ها و ساکنان قسمت هایی از آذربایجان ،آن را از افغانستان ، پاکستان و هند وارد می شود خیلی خوب می شناسند دوست صمیمی تف و دندان های کثیف و جرم گرفته....

ناس یکی از کثیف ترین و تهوع آورترین موادی است که در دسته مخدر های توهم زا قرار میگیرد و اگر چه پلیس کشورهای مختلف آن را مخدری مانند سیگار محسوب می کند و داشتن آن جرم محسوب نمی شود اما ماده به خاطر نوع استفاده آن ، مواد سازنده اش و نوع مصرف کنندگان اش ، در ایران یکی از مفلوک ترین و توسری خورده ترین مخدرها به حساب می آید.

این ماده که تا همین چند سال قبل در بسته های پلاستیکی درب و داغان شبیه حنا- وارد ایران میشد، از برگ درختی بنام بتل به دست آمد که در اندونزی ، مالزی، فیلیپین ، چین ، تایوان ، کامبوج ، ویتنام ، لائوس ، هند و پاکستان می روید. برگ های آمن را اگر تازه باشد می جوند ولی معمول ترین شیوه مصرف آن استفاده از خشک کرده آن است.

برگ های خشک شده درخت بتل را می کوبند ، سپس آن را با کمی آشغال مثل خاک سیگار و آهک قاتی کرده و با انگشت می چپانند زیر لثه ، بعد از چند دقیقه مکیدن هم با یک تف غلیظ پرت می کنند بیرون.

پان پراگ ، کلاغی که قناری شد

پان( paan  ) یا پان پراگ که چند وقتی است آدامس ها و خوشبو کننده های آن از مرزهای شرقی کشور وارد شده و با قیمتی بین 50 تا 300 تا تک تومانی به فروش می رسد ، در اصل از فک و فامیل های همان ناس کثیف است خوش تیپی به تنش کرده اند و او را جزو خوشبوکننده های دهان به حساب  آورده اند.

برای تهیه آدامس ها و پاستیل های پان ، دانه های قرمز و درشت درخت بتل را در برگ درخت پیچیده و تنباکو ، آهک ، خاکستر، ادویه جات معطر ، ساخارین و مقدار زیادی اسانس و افزودنی هیا غیر مجاز را می چپانند توی این مخلوط و میشود پان پراگ.

البته تحقیقاتی که روی آدامس ها و خوشبوکننده های دهان پان در سیستان و بلوچستان انجام شده، نشان می دهد در 11 نوع از آنها مقداری هم مواد مخدر دیگر اضافه شده تا طرف را حسابی بگسرد . خب ، دروغ نباشد در برخی از نمونه ها هم البته ارسنیک، کربنات منیزیم و سرب مشاهده شده است آدامسی با ترکیبات جادویی.

خوشبو کننده ای برای مردن لثه ها

دلیلی که مصرف کنندگان پان را به سوی آن میکشد ، احساس گرمی ، سرخوشی موقت، سبکی سر ، گیجی و شادی کاذبی است که پس از مصرف آن دست میدهد. اما این ماده توهم زا آنقدر ویران کننده است که مضراتش را نمی شود شمرد.

پان پراگ که حلا به صورت آدامس(جویدنی ) و پاستیل( مکیدنی) وارد کشور میشود بدجوری پدر لثه ها را در می آورد ، چرا که نیکوتین آن به سرعت از طریق مخاط دهان جذب شده و باعث بدرنگی دندان ها میشود.

علاوه بر آن، مصرف این ماده زمینه ساز بروز سرطان های دهان ، حنجره و لثه میشود. آماراها نشان می دهد کشور هندوستان به دلیل مصرف زیاد مردم آن از این ماده ، مقاوم دوم سرطان دهان را در دنیا دارد.

اما این تمام ماجرا نیست پان پراگ علاوه بر اینها بدجوری دستگاه تنفسی و قلب و عروق مصرف کننده را آسفالت می کند و با جذب شدن توسط بزاق دهان ، دخل سلول های مغزی فرد را هم می آورد.

علاوه بر این با توجه به اینکه ناس و پان پراگ بزاق دهان را مثل سیل را می اندازد، تمایل مصرف کننده را هم به تخلیه این ترشحات یا همان تف کردن تحریک می کنند.

به این ترتیب مصرف کننده فرت فرت تف می کند که با این کار ، علاوه بر لکه های کثیف که در خیابان های مناطق فقیر نشین پاکستان و هند سانت به سانت دیده میشود ،  بیماری های عفونی مثل سل و هپاتیت به سرعت گسترش می یابند.

بدو ، بدو کیلو دوزار

اکستازی با همه بدیهایش یک حسن داشت، آن هم اینکه وقتی اولین بار وارد کشور سد، آن قدر گران بود که هر کسی نمی توانست بخردش ، اما آدامس های پان پراگ مواد کثیفی هستند که قیمت بهترین نوعشان هم به اندازه یک آب نبات چوبی نیست 50 تا 300 تومان.

علاوه بر این ، با توجه به اینکه قاچاقچیان آن را به عنوان خوشبو کننده دهان یا آدامس و پاستیل خوشمزه وارد مرزهای شرقی کشور کرده اند ، خیلی راحت میشود آن را از دشت فروشی ها و حتی دکه های روزنامه فروشی آن مناطق خرید. بنابراین خودتان میزان خطر آن را حدس بزنید.

مرحله بعدی

اگر چه پان پراگ خودش بدجوری اوضاع دهان و دندان ومغز را یه هم میریزد اما مهمترین هراسی که از این ماده وجود دارد ، وابستگی ای است که این ماده به مخدر های سنگسن تر و قوی تر ایجاد میکند. پان همان کاری را میکند که اکس و حتی سیگار دارند انجام میدهندف معرفی مصرف کننده به دنیای مخدرهای قوی تر اما میلیون ها بار وحشتناک تر .

دلیلش هم این است که اگر اکس و سیگار از دوران جوانی و نوجوانی افراد را آلوده می کنند .پان پراگ که به عنوان خوشبو کننده دهان یا آدامس با طعم نعنا وارد بازار شده حتی کودکان دبستانی و خردسال را هم به حفره بزرگ اعتیاد می کشاند و آنها را به سمت وابستگی و اعتیاد به مواد مخدر قوی تر راهنمایی می کند.

چهارمین روانگردان جهان

پان که در کشور های اندونزی ، مالزی، فیلیپین ، چین ، تایوان ، کامبوج ، ویتنام ، لائوس ، هند و پاکستان قرن هاست به عنوان یک ماده نشئگی آور و در عین حال خوشبو کننده دهان مصرف می شود.چهارمین ماده پر مصرف جهان بعد از تنباکو ، الکل و کافئین است که حداقل10درصد جمعیت دنیا در کشورهای آسیای جنوب شرقی به ویژه هند و پاکستان این ماده را مصرف می کنند.

تحقیقات صورت گرفته در هند ، پاکستان و نپال نشان می دهی که در هر حال حاضر بین 20 تا 40 درصد از جمعیت جوان این کشورها از این مواد استفاده می کنند.

تحقیقی که از سوی یک مرکز تحقیقاتی در دانشگاه پزشکی کراچی صورت گرفت ، نشان داد که 40 درصد از جمعیت کراچی ، حداقل یک بار یکی از محصولات جویدنی درخت بتل را مصرف کرده اند.

LSD چیست؟

LSD لیسترژیک اسید دی اتیل آمید یک ماده توهم زای قوی است. اصطلاح<< توهم زا>> به دارویی اطلاق می شود که می تواند ادراک فرد را از واقعیت تغییر داده و حواس وی را به شکلی کاملاً مشخص ، از مسیر طبیعی منحرف کند.

LSDدر ابتدا از << ارگوت>>  به دست آمده است . ارگوت، قارچی است که بر روی چاودار و سایر غلات می روید.

اثر توهم زا LSD برای اولین بار در سال 1943 توسط دکتر البرت هوفمن شمیدان پژوهشگر در یک شرکت داریی در سوئیس کشف شد.

بررسی های اولیه برای جست وجوی کاربردهای بالقوه دارو، بر افرایش آگاهی ما نسبت به انواع خاصی از بیماری های ذهنی متمرکز بود.

در سال های 1950 متفکرین چون آلدوس هاکسلی توانایی این دارو را در القای حالتی از <<خود آگاهی کیهانی >> آزمودند LSD . موضوع پژوهش های متعددی در سال 1395 و اوایل 1960 بوده است.

در این پژوهش ها نقش در مانی تجربه ناشی از توهم زایی دارو و در درمان الکلسیم مزمن و بیماری ذهنی و کمک به بیماران رو به مرگ در پذیرش آنچه در پیش رو دارند، مورد بررسی قرار گرفته است LSD ، همچنین مورد توجه CIA  قرار گرفته است و این سازمان کاربرد این دارو را در جنگ روانی آزمایش کرده است .

کاربرد LSD به صورت تفننی و برای سرگرمی درسال 1960 فزونی گرفت یعنی زمانی که توانایی دارو در انبساط ذهنی از راه الگو سازی های تاثیرگذار به وسیلهدانشمندی از هاوارد به نام تیمونی لوی و رماننویس معروف کن کیی مورد تاکید قرار گرفت.

بعدها نگرانی های موجود درباره اثرات احتمالی مصرف طولانی مدت  LSD ، به وضع قوانین تازه ای برای محدود کردن استعمال آن منجر شد.

LSD از کجا می آید؟

LSD ، اکثراً در آزمایشگاههای غیر مجاز ساخته می شود و تولید آن تنها در مقادیر بسیار اندک برای اهداف تحقیقاتی ، مجاز است.

LSD به چه اشکالی دیده می شود؟

LSD خالص ، یک پودر بلوری سفید است که در آب حل می شود LSD ، بدون بو و اندکی تلخ مزه است. دوز موثر داروی خالص ، کمتر از آنی است که قابل رویت باشد 20 تا 80 میکروگرم LSD .

معمولا در کاغذهای مربعی شکل که در محلول حاوی LSD ، خیسانده شده اند(خشک کن) ، قرص ها و حبه های پودری مینیاتوری (میکرو دات ) یا چیپس های ژلاتینی ( شیشه پاک کن) بسته بندی می شود . گاهی بر روی بسته بندی های خشک کن اشکالی از شخصیت های کاتونی را چاپ می کنند.

مصرف کننده  LSD کیست ؟  

مصرف کنندگان LSD از کسانی که در جست وجو نشئکی هستند تا آنهایی که از داشتن تجارب عارفانه لذت می برند، متغیرند.

مصرف LSD در سال 1960 و 1970 به اوج خود رسید و این امر رابطه تنگاتنگی با رواج هیپی گری درآن دوره داشت . میزان مصرف LSD در سال های 1980 کاهش یافت و دوباره در سال های 1990 شروع به افزایش کرد.

شیوه مصرف LSD چگونه است ؟

LSD معمولاً از دهان بلعیده می شود ویا بر روی زبان گذاشته می شود. اما گزارش هایی در مورد استنشاق یا تزریق آن وجود دارد.

مصرف LSD چه احساسی ایجاد می کند؟

1.      سن شما چقدراست؟

2.      چقدر به دارو حساس هستید؟

3.      چند وقت یک بار چقدر دارو مصرف می کنید؟

4.      برای چه مدتی است که دارو را مصرف می کنید؟

5.      از چه راه یدارو را مصرف میکنید؟

6.      محیط شما چگونه است؟

7.      آیا به اختلالات و بیماری های روانی و یا داخلی مبتلا هستید؟

8.      آیا الکل یا داروی دیگری مصرف می کنید؟ (غیر مجاز ، تجویز شده به وسیله پزشک، داروهایی که بدون نسخه به فروش می رسند یا داروهای گیاهی)

اثرات جسمانی  LSD می تواند شامل خواب رفتگی ، افزایش سرعت ضربان قلب ، کاهش تطابق ، لرز، تهوع ، لرزش، ضعف و گشادی مردمک ها می باشد.

احساس جاذبه می تواند تغییر یافته از احساس سنگینی تا احساس سبکی و شناوری توسط فرد تجربه شود.

تجربه مصرف LSD که از آن به <<سفر>>  یاد می شود بسیار متنوع و غیر قابل پیش بینی است. واکنش های فردی به دارو از سرخوشی و شعف تا وحشت و هراس متفاوت بوده و حتی با یک بار مصرف دارو ، اتفاق می افتد. کسانی که دارو را قبلاً مصرف کرده و تجربه مثبتی با آن داشته اند، ممکن است با مصرف مجدد، به تجربه ای منفی دست یابند.

دو عامل بر چگونگی احساس افراد در زمان مصرف LSD موثرند. یکی زمینه ذهنی ایشان یعنی انتظارات ، تجربه و خلق و آنها در زمان مصرف دارو است و ئیگری محیط و یا مکانی است که در آن قراردادرند. اگر مصرف دارو تنها در زمانی انجام شود که فرد در وضعیت مثبتی از نظر ذهنی و روانی و در محیطی آرام با دوستان و یاران دلسوز و وفادارش به سر می برد ، احتمال تجربه یک <<سفر بد>> کاهش می یابد.

سیگار : دروازه ورود به مواد مخدر و تباهی است

سیگار یکی از علل اصلی بیماری تنفسی ، قلبی عروقی و سرطان بوده وشایعترین عامل قابل پیشگیری مرگ و میر انسانها می باشد. بعضی از انسانها قدر واقعی سلامتی را نمی دانند چرا که با انجام بعضی رفتارها ، سلامتی خود را که نعمت خداست به خطر می اندازند. سیگار کشیدن یکی از رفتارهای نادرست در جامعه است که فرد علاوه بر اینکه جسم خود را در معرض انواع بیماریهای خطرناک قرار می دهد سلامت سایر افراد را نیز به خطر می اندازد. افراد غیر سیگاری حق دارند در اماکن عمومی نیز هوای تمیز استنشاق کنند و افراد سیگاری با آنکه می دانند حق آنان را پایمال می کنند.

عوامل متعددی در سیگار کشیدن و اعتیاد فرد سیگاری موثر است از جمله: تجربه فرد در اولین تلاش برای سیگار ، تصور ذهنی فرد از سیگار ، فشارهای روانی ، همراه سیگاری بودن، والدین و بلاخره در دسترس بودن سیگار است.

درصد افراد سیگاری که تا سن 20 سالگی سیگار کشیدن را تجربه نکرده اند بسیار کمتر است از تعداد افراد سیگاری که در سن پایین تر سیگار را تجربه کرده اند .بنابراین در صورت پیشگیری از ابتلا نوجوانان میتوان امیدوار بود که فرد در آینده سیگاری نخواهد شد.

در ایران مرگ ومیر ناشی از بیماریهای وابسته به سیگار حدود 50000 در طی 20 سال آینده به 200000 نفر در سال خواهد رسید. بیش از 400 ماده در سیگار شناسایی شده که 400 نوع آن بیماری زا می باشد  و حدود 40 نوع سرطان در ارتباط با سیگار ثابت شده است.

رابطه سیگار با بیماریها

مصرف سیگار سیستم دفاعی ریه را تضعیف می کند ف انواع سرطانهای ریه ، مثانه، دهان، مری و عفونتهای حاد و مزمن ریه و آسم ممکن است به دلیل استعمال سیگار بروز پیدا کند . ماده نیکوتین که در دود سیگار موجود است باعث افزایش فشار خون ، ضربان قلب و قدرت انقباض ماهیچه قلب شده و نهایتاً می تواند منجر به سکته قلبی گردد استعمال سیگار در زنان حامله می تواند باعث سقط جنین ، وزن کم نوزاد  در هنگام تولد و نارسایی تنفسی نوزاد گردد و نیز باعث کاهش باروری در مردان می شود. 90% موارد سرطان ریه ، 75% بیماریهای ریوی ، 40% کل بیماریها ، 50% بیماریهای قلبی و 5/12% از کل مرگها ناشی از مصرف سیگار می باشند ، 20% موارد ناشی از استعمال سیگار است و در دنیا هر یک ثانیه یک نفر به دلیل عوارض ناشی از مصرف سیگار می میرند.

بنابراین برای ترک سیگار هیچوقت دیر نیست . از همین زمان سیگارتان را خاموش و بخودتان قول دهید که هرگز سیگار بعدی را روشن نخواهم کرد.

1.      قردرت (نه گفتن ) در برابر خواسته های غیر منطقی دیگران را در خود تقویت کنید.

2.      در دوران نوجوانی و جوانی از حضور در مکانهایی که سیگار مصرف می شود خودداری کرده و سعی کنید با افراد سیگاری رفت وآمد نداشته باشید.

3.      برا ی درمان بیماریهای جسمی و روانی خود سعی کنید از روشهای منطقی  و مناسب مانند مشاوره ، پزشک و روانشناس استفاده کنید.

4.      خانواده باید پناهگاه و محیط امن و آسایش برای فرزندان باشد و والدین موظفند بطور غیر مستقیم بر رفت و آمدها و دوستان فرزند خویش نظارت و کنترل داشته باشند.  

5.      افراد عذر و بهانه های زیادی برای مصرف سیگار دارند اما به هر حال علت مصرف سیگار هرچه باشد این خود فرد است که مسئول رفتارهای خویش است و باید در صدد اصلاح خویش بر آید .

6.      توجه داشته باشید مار حیوانی است که ابتدا طعمه خود را مسموم و سپس می بلعد . باند های مافیایی مواد مخدر نیز به همین شیوه عمل می کنند ، یعنی ابتدا روح و جان و غیرت افراد را مسموم کرده و سپس از آنها به عنوان برده استفاده کرده و شیره جانشان را می خورند.

7.      مواظب یاشید ممکن است افرادی برای معتاد کردن شما برنامه ریزی کرده باشند.

8.      سر منشاء همه اعتیاد ها به اولین مرحله استعمال و عدم مقاومت در برابر پیشنهاد بر می گردد.

9.      هرگز تصور نکنید شما کسانی که معتاد شده اند تفاوت زیادی دارید وبگویید آنها اراده نداشته اند ولی من دارم چون معتادند در ابتدا همین تصور را داشته اند.

10. تفریح و نشاطی که در ورزش برای مصرف سیگار یا مواد مخدر نتوانید نه بگویید در نوبت های دیگر هرگز نمی توانید مقاومت کنید.

11. بدانید که اگر به شما سیگار پیشنهاد کردند با قاطعیت و سریع بگویید (نه) و برای جلوگیری از اصرار انها موضوع را عوض کنید.

روشهای ترک سیگار

ترک سیگار احتیاج به زمان دارد. ابتدا باید خواست تابعد توانست دربهترین روش ابتدا باید به آن فکر کرد. تصمیم گرفت اراده را تقویت نمود.ضررهای مالی سیگار را دانست . یک روز را برای ترک سیگار انتخاب کرد . نحوه سیگار کشیدن را تغییر دهد و از توصیه های بهداشتی روان درمانی و جایگزینی نیکوتین استفاده کرد . استفاده همزمان از روشهای مختلف نتایج بهتری دارد.

روش شخصی

شامل ترک یکباره و ترک تدریجی است . ترک یکباره که در مورد اغلب افراد موفقیت آمیز است .در روز ترک ناگهانی و کامل سیگار کشیدن را متوقف می کنند در ترک تدریجی برای افرادی که به نیکوتین وابسته شده اند روش بهتری است. کم کردن سیگار مصرفی روزانه تا حدود 5 عدد در روز به تدریج و در طول یک مدت مشخص انجام میشود . این روش به زمان بیشتری نیاز دارد.

روش مداخله پزشک

مشورت با پزشک بسیار سودمند است . از این طریق در مورد ضررهای سیگار و بیماریها می توان آموزش دید. باید از توصیه های علمی استفاده کرد و روشهای ترک جایگزین نیکوتین و روان درمانی شامل یک سری توصیه های رفتاری عملکرد ساده است . این توصیه ها بر پایه علت سیگار کشیدن است که از طریق انجام تست چرا سیگار می کشید؟ مشخص میشود.

جایگزین نیکوتین : شامل قرص های مکیدنی ، آدامس و برچسب نیکوتین است . در حال حاضر موثرترین راه استفاده از برچسب است که متاسفانه تهیه آن در کشور ما مستلزم صرف هزینه زیاد است . در مرکز مشاوره ترک سیگار از آدامس هی نیکوتین استفاده می شود. گروه درمانی شامل استفاده از روشهای مختلف ترک به صورت دسته جمعی و بحث عمومی است که نتایج مشخص ساخته که روش مداخله پزشک مفیدتر است.

مضرات استفاده از سیگار :

1.      سقط جنین

2.      سرطان

3.      حملات قلبی

4.      عفونتهای تنفسی

5.      حملات مغزی

6.      زایمان زودرس

7.      بیماریهای پوستی

قلیان

این پدیده در حال حاضر به یک معضل پنهان اجتماعی تبدیل شده است. از آن جهت چهره منفوری به خود گرفته است که اغلب آن را بی ضرر و غیر قابل اعتیاد می دانند، یا کم ضررتر از سیگار می دانند.

آب موجود در قلیان نه تنها خاصیت تصویه کنندگی و محافظتی در مقابل دود ناشی از سوختن تنباکو ندارد بلکه به دلیل افزایش رطوبت باعث میزان جذب ریوی آن نیز می گردد.

مواد سمی قلیان نه تنها از سیگار کمتر نیست بلکه بعضی مواد خطرناک تر از قبیل قیر یا دوده (سرطان زا) منوکسید کربن و نیکوتین موجود در دوده آن سیگار بیشتر است.

با مصرف قلیان بیش از 600 ماده سمی و مهلک وارد ریه فرد مصرف کننده و اطرافیان خواهد شد، در صنعت تنباکو مرغوب ترین آن در اختیار کارخانه های سیگار سازی قرار میگیرد مقدار تنباکوی مصرفی در قلیان کشیدن معادل مصرف 20 تا 50 نخ سیگار است و به همین دلیل افزایش سطوح نیکوتین خون مصرف کننده به ظاهر تفننی برای رفع نیاز خود به روش سهل تری که همان مصرف سیگار است روی می آورد.

مصرف کننده یک قلیان ، یک لیتر دود سمی برابر با 100 نخ سیگار را می بلعد

هنوز شبهات ونقاط مبهم بسیاری در ذهن جامعه مصرفی ما وجود دارد و این مورد در "سیگارو قلیان" که از قبح اجتماعی کمتری برخوردار هستند بیشتر دیده میشود.

برخلاف بسیاری عقاید و باورهای سنتی که می گویند استعمال قلیان بی ضرر است، تحقیقات نشان داده است که دود منتشره از قلیان حاوی مقادیر  بی شماری مواد سمی می باشد، این مواد بعنوان عوامل اصلی بروز سرطان ریه ، بیماری قلبی و عوقی و سایر بیماری ها شناخته شده اند و نیکو تین حاصل از دود قلیان همانند سایر مواد دخانی اعتیاد آور است.

مصرف کنندگان قلیان در هر بار مصرف دود بسیار زیادی را در مقایسه با کشیدن یک نخ سیگار دریافت می کنند با وجود این که بخشی از نیکوتین موجود در دود قلیان در اثر عبور از آب جدا میشود، میزان نیکوتین دریافتی در افراد مصرف کننده قلیان به اندازه ای است که ایجاد وابستگی می کند.

افراد سیگاری به طور متداول 8 تا 12 نخ سیگار در روز مصرف می کنند و به طور متوسط با 40 تا 75 پک در روز حدود 5/0 تا 6/0 لیتر دود سمی استنشاق می کنند. این در حالی است که مصرف کننده قلیان در هر وعده مصرف که به طور متداول 20 تا 80 دقیقه طول میکشد حدود 50 تا 200 پک می زند و هر یک پک حاوی 15/0 تا یک لیتر دود سمی را وارد ریه ها خود می سازند.

به عبارت دیگر از نظر مواجه و استنشاق دود، هر فرد مصرف کننده قلیان در هر وعده معادل 100 نخ یا بیشتر سیگار دود دریافت می کند، مصرف کنندگان قلیان و اطرافیان آنها که در معرض دود تحملی آن قرار دارند همچون مصرف کنندگان سیگار مبتلا به انواع سرطان ها، بیماریهای قلبی ، عروقی، تنفسی و اثرات سوء آن بر بارداری خواهد شد.

میزان منواکسید کربن فلزات سنگین و ترکیبات شیمیایی سرطان زا منتشره از احتراق و یا مواد ایجاد کننده حرارت در قلیان در مقایسه با سیگار به مراتب بیشتر از اثرات سوء آن نیز په برا یمصرف کننده و چه افراد در معرض تحمیلی فراتر می باشد . این در حالی است که بیماریهای منتقله از طریق دهان ودندان آلوده در اثر استفاده مشترک از قلیان همچون سل و هپاتیت قابل بررسی می باشد.

توتون وتنباکوی استفاده شده در قلیان از نازلترین و پسترین توتون  وتنباکوی موجود است  ودر واقع خطر ناکترین آن می باشد ، اسانس و عطرهای استفاده شده در تنباکو های معطر یا میوه ای حاوی هزاران ماده سمی و کشنده است و بیماری منتقله از طریق دهان و دستان آلوده در استفاده مشترک از قلیان همچون سا و هپاتیت به وضوح دیده میشود.

حشیش چیست؟

ترکیب سبز، قهوهای ویا خاکستری مشتق از برگ، دانه، ریشه و گل گیاه شاهدانه است که به نام حشیشی ، ماری حوانا، علف ( GRASS ) ، علف هرز(   WEED ) ، مری جن (MAREJANE ) ، جام (وPOT ، بنگ، گانجا، شاهدانه و...) هم معروف است . این ماده رایج ترین ماده غیر قانونی مورد مصرف در جهان است.

وابستکی به حشیش ، روانی و غیر جسمی است .  نشانه های ناشی از ترک معتادین محدود به افزایش تحریک پذیری ، بی قراری، بی خوابی، بی اشتهایی و تهوع خفیف است و همه این نشانه ها هنگامی بروز می کنند که شخص به طور ناگهانی مصرف زیاد حشیش را قطع کند

.از هزاران سال پیش می دانستند که حشیش اثرات نشئه آور دارد.هردوت یونانی (قرن پنجم قبل از میلاد) قبیله چادر نشینی را توصیف کرده که دانه های شاهدانه را روی منقل سرخ کرده و با سر دادن هلهله شادی از چادر خارج میشدند. حشیش نام مختصر بوته شاهدانه است. تمام اجزاء این گیاه خاصیت روانگردان دارد که از بین آنها -؟9-تتراهیدروکانابینول (- THC  9؟ ) فراوان تر از همه است . قوی ترین انواع حشیش از سرشاخه های گلدارگیاه یا از ترشح رزینی قهوه ای مایل به سیاه خشک شده برگ های آن که HASH   یا HASHISH نامیده میشود به دست می آید.

برگ های خشک گیاه شاهدانه را داخل سیگار ریخته و آن را دود می کنند . در قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم اثرات ضد درد ، ضد تشنج و خواب آور حشیش شناسایی شده بود در دهه چهارم قرن بیستم این ماده جزو سیستم دارویی آمریکا به حساب می آمد . بیش از 400 ماده شیمیایی در گیاه حشیش وجود دارد که 60 درصد آنها شیمیایی با ؟THC   9- در ارتیاط است

حشیش (بنگ)

ماده صمغی شکال وسرشار از THC  است که از گیاه شاهدانه گرفته میشود . سپس آن را خشک نموده ودر اشکال مختلفی چون لوله ای ، تخم مرغی یا ورقه ای کلوچه ای فشرده در آورده برای مصرف این قالب ها را خرد کرده و با استفاده از سیگار ویا پیپ مصرف می نمایند. خاورمیانه ، شمال افریقا، پاکستان وافغانستان از منابع تولید حشیش به شمار می رود.

آثار اولیه :

1.اختلال حافظه،گیجی،بی توجهی به اطراف

2.قرمزی چشم

3.تغییر در درک و رنگ و صدا

4.به هم خوردگی تعادل حرکتی

5.افزایش اشتهای کاذب

عوارض مصرف طولانی :

1.از بین رفتن سلولهای مغزی (پوک شدن مغز)

2.بیماریهای تنفس مزمن و سرطان ریه

3.اختلال روانی شدید پایار

4.التهاب و انسداد مزمن مجاری تنفسی

5.نازای در زن و عقیمی در مرد

6.تشنج

حشیش چگونه مصرف می شود؟

حشیش به صورت سیگار تدخین میشود که به آن سیگاری ( JOINT )، ناخن( NAIL ) هم میگویند با تدخین حشیش اثزات نشئه آور آن ظرف چند دقیقه ظاهر شده و حدود 30 دقیقه بعد به اوج می رسد و 2 تا 4 ساعت دوام می یابد برخی اثرات حرکتی و شناختی 5تا 12 ساعت طول می کشد.

 

 

 

عوارض حاصل از مصرف چیست ؟

1 .میزان اثرات این ماده بر افراد به عوامل زیر بستگی دارد:

2. تجربیات قبلی فرد در مصرف این ماده

3. میزان ماده ( THC )در سیگار

4. انتظارات فرد از نحوه ایجاد عوارض

5. محل مصرف آن

6.همراهی مصرف حشیش با مصرف سایر مواد مثل الکل و....

بعضی افراد ذکر می کنند که پس از تدخین حشیش (ماری جوانا)هیچ احساسی ندارند و بعضی احساس سبکی و سرخوشی می کنند بعضی افراد دچار اضطراب و افکار پارانوئید می شود.

شایع ترین اثرات پس از مصرف حشیش عبارتد از :

1.اتساع عروق خونی ملتحمه چشم(قرمزی چشم)

2.افزایش ضربان قلب (تاکی کاردی خفیف)

3.افت فشار خون وضیعتی در دوزهای بالای مصرف

4.افزایش اشتها که اشتها گاوی نامیده می شوند.

5.خشکی دهان

6.حملات حاد اضطراب

عوارض کوتاه مدت مصرف:

1.اخلالات حافظه و یاد گیری

2.اختلال در حواس بینایی،شنوایی و لامسه

3.مسمومیت با حشیش ،اغلب حساسیت فرد مصرف کننده را نسبت به محرک های بیرونی بالا می برد و جزئیات تازه ای را آشکار می کند فرد رنگ ها را غنی تر و عمیق تر از گذشته حس می کند.

4.اختلال درک زمان و مکان

5.اختلال در قدرت تجزیه و تحلیل مغز

6.اختلال تعادل و مهارت های حرکتی به علت اختلال در مهارت های حرکتی افراد مصرف کننده تا 12 ساعت پس از مصرف نباید رانندگی کنند .

7.اختلال خواب و فعالیت جنسی که ازچند روزتا چند هفته پس از مصزف از بین می رود.

عوارض بلند مدت مصرف:

1.آتروفی(تحلیل)بافت مغزی

2.استعداد تشنج

3.آسیب ژنتیکی که فرزندان مبتلا به ناهنجاری های مادر زادی می کنند.

4.اختلال فعالیت ایمنی بدن

5.تعغییر غلظت هورمون های جنسی مرانه و زنانه (بی نظمی قاعدگی)

6.اختلالات اضطرابی توهم-هذیان ودیوانگی

7.{در افراد با زمینه ی قبلی احتمال رخداد آنها بیشتر است }

8.استعداد ابتلا به سرطان ریه که به علت وجود هیدرو کربن های سرطان زا در دود سیگار می باشد 9.فقدان انگیزه در فرد برای استمرار کارهای روزمره به طوری که فرد مصرف کننده فاقد نیرو،بی حال و ظاهرا تنبل است

در افرادی که حشیش مصزف می کنند استعداد اعتیاد به سایر مواد روان گردان بیشتر است

نشانه های ناشی از ترک:

ئابستگی به حشیش،روانی و غیر جسمی است.نشانه های ناشی از ترک در معتادین محدود به افزایش تحریک پذیری ،بی قراری ،بی خوابی،بی اشتهاییو تهوع خفیف است و همه این نشانه ها هنگامی بروز می کنند که شخص به طور ناگهانی مصرف مقادیر زیاد حشیش را قطع کند.

 

درمان اعتیاد:

شامل پرهیز از مصرف و حمایت روانی فرد می باشد از داروهای ضد اضطراب و ضد افسردگی نیز استفاده می شود.

کاربرد درمانی حشیش :

حشیش مانند سایر موارد دخانی ،کاربردهای در مانی نیز دارد و در درمان بی اشتهایی افراد مبتلا به ایدز تهوع شدید ناشی از درمان با داروهای شیمی در مانی و درمان میگرن استفاده می شود .

تریاک

تریاک شیره تخمدان گل خشخاش یا کونکار می باشد به این صورت که تخمدان یا گرز گل خشخاش را تیغ می زنند و از آن شیره ای ترشح می شود که بعدا در مجاورت هوا سوخته شده و رنگ آن به قهوه های سوخته متمایل به ساه می گراید که همان تریاک می باشد.

این گل بویم آسیای صغیر بوده و از آنجا به سایر نقاط جهان کشیده شده است کشت این گیاه در اکثریت قریب به اتفاق کشور ها منع قانونی دارد لذا در بعضی از مناطق جهان از جمله افغانستان و پاکستان که به هلال طلایی موسوم هستند کشت می شود.

مشخصات تریاک

مرفین هرویین-کدویین-شیره-سوخته و......

عوارض

1-یبوست مزمن

2-کاهش قابل توجه وزن

3-چرت زدن دائمی و افسردگی

محرومیت (ترک)مواد مخدر چیست ؟

در افراد معتاد نشانه های ترک بعد از توقف مصرف ظاهر می گردد .محرومیت از مواد معمولا ناراحتی هایی را به وجود می آورد ولی منجر به مرگ نمی گردد.

اعتیاد دارویی به مخدر ها یک وابستگی جسمانی  یا روانشناختی به طبقه ی خاصی از دارو ها است.مواد مخدر ،داروهای هستند که تغییراتی را در پاسخ به احساسات تولید می کنند مواد مخدر همچنین تغیراتی را در پاسخ به احساسات تولید می کنند مواد مخدر همچنین تعغیرات خلقی نا هشیاری یا خواب عمیق تولید می کنند. نمونه های این عوامل شامل هروئین،کدوئین،مورفین و متادون می باشد شخص مهتاد به این مواد ممکن است به دلیل حمایت نشدن ،نداشتن پول یا قرار داشتن در یک محیط کنترل شده از قبیل ،زندان بیمارستان یا موسسه ی دیگرکه در آن تهیه ی مواد امکتن پذیر نباشد از مواد مخدر محروم گردد.همچنین ممکن است شخص جهت از بین بردن اعتیادش تصمیم به عدم بگیرد حالت محرومیت (کناره گیری)چگونه ایجاد می شود ؟فرد معتاد کسی است که سابقه ی طولانی و یا مکرر از مصرف مواد را در یک دوره وسیع دارد در افراد معتاد نشانه های ترک بعد از توقف مصرف ظاهر می گرد محرومیت از مواد معمولا ناراحتی های را به وجود می آورد ولی به مرگ منجر نمی گردد.چگونه حالت کناره گیری درمان می گردد؟درمان موفق حالت محرومییت از مواد مبتنی بر این اصل است که بهتر است برای شخص مقادیر کافی ارو جهت خلاص شدن از نشانه های محرومیت داده شود بدون اینکه به بر گرفتگی شعور یا افزایش آن منجر گردد.درمان متادون : دکتر درمان را با دادن متادون در مراحل اول ظاهر شن نشانه های محرومیت شروع می کند.متادون یک داروی بشر ساخته طولانی اثر است که برای درمان محرومیت دارویی معتادان به مورفین و هرویین بکار می رود متادون از طریق دهان و در هر ساعت 4-6 ساعت و تا زمان نا پدید شدن نشانه ها داده می شود سپس دکتر به تدریج مقدار متادون را کم می کند کسانی که اعتیاد قوی تری دارند ممکن است چندین ما در برنامه درمانی متادون باقی بمانند گرچه متادون خودش نیز یک داروی اعتیاد آور است و بعضی مردم اعتیاد به هر.وین و رفتار حستجوی دارو را به طرف اعتیاد به متادون و جستجوی آن تغییر می دهند اما کنترل اعتیاد به متادون آسانتر است در مان های دارویی دیگر یک ارویی جانشین که ممکن است پزشک شروع کند استفاده از کلوئیدین است دارویی که به نظر می رسد برای ترک اعتیاد سیگار نیز به مانند اعتیاد به مواد مخدر کمک می کند معمولا کلونیدین سه بار در روز و در یک دوره زمانی 10 تا 14 روزه تجویز می شو در این درمان کاهش مقدار دارو ضرورتی ندارد درمان روانشناختی :دکتر یا مشاور به شخص کمک می کند تا بفهمد که یک مشکل ارویی دارد.همچنین مراقبت بهداشتی به شخص کمک می کند تا فشار زاهای موجود در زندگی خود را مشخص و راهبرد هایی برای مقابله با فشار و اضطراب ایجاد کند .دکتر یا مراقب بهداشتی گروههای خود یاری جامعه نگر که معمولا توسط معتادین سابق هدایت می شوند و با مشاوره های فردی ویژه معتادین را پیشنهاد می کنند.والدین اعضای خانواده و دوستان می توانند برای ایجاد گروه حمایتی جلسات مشاوره های داشته باشند این جلسات را تشویق می کند تا در باره ی احساسات خود حرف بزند و نیز ممکن است اطاعاتی در مورد تغذیه ،ورزش ،آرامش و روش های تنفس عمیق برای شخص فراهم نماید برای جلوگیری از اعتیاد به مواد مخدر چه کار ی می توان کرد از مواد مخدر دوری کرد مگر در مواردی که پزشک به دلیل مسایل طبی آن را تجویز کرده باشد که در این موارد نیز مصرف آن را مورد بازنگری و وارسی قرار بدهید.

 

 

ارتباط بین افسردگی و اعتیاد

با دانستن ارتباط بین اعتیاد و افسردگی ، آگاهی از احتمال تشخیص دوگانه ، و اتخاذ درمان هایی کههر دوجنبه را پوشش دهد. مینوان راه بهبودی فرد را هموارنمود.

افسردگی احساس وحشتناک و آزاردهنده ای است.پزشکان افسردگی را چنین تعریف می کنند :

احساس دلتنگی و ناخوشی که حداقل برای دوهفته ادامه داشته باشد . البته با احساس فشار روانی یا غمگین بودن درباره یک چیز یا یک موضوع متفاوت است.

افسردگی معمولا به نظر میرسد که بدون دلیل موجهی بروز می کند شخص احساس غمگینی میکند بدون آن دقیقاً علت آن را بداند. فعالیت هایی که در حالت عادی برای او خوشایند بودند دیگر او را خوشحال نمی کنندو حتی بیرون آمدن از رختخواب نیز می تواند مشکل گردد.

تشخیص دو گانه:

هنگامی که فردی هم اعتیاد و هم علاوه بر آن، یک بیماری روانی مثل افسردگی داشته باشد.پزشکان می گویند <<تشخیص دوگانه>>  دارد. این عبارت به پزشکان ، پرستاران و سایر کادر درمانی افسردگی و سایر بیماری های روانی ، خطر ابتلاء به اعتیاد را افزایش می دهند. در بین تمام افرادی که یک نوع بیماری روانی برای آن ها تشخیص داده شده است ، 29% دارای سوء الکل یا دارو می باشند . بیش از 37% کسانی که سوء مصرف الکل دارند و 53% افرادی که سوء مصرف دارو دارند ، حداقل دارای یک نوع بیماری روانی جدی می باشند.

افسردگی در بین کسانی که دارای سوء الکل یا دارو هستند بیشتر از مردم عادی شایع است.

چرا افسردگی می تواند به اعتیاد بیانجامد؟

برخی از مردم برای رفع عوارض و نشانه های افسردگی به استفاده از الکل و داروهای غیر مجاز روی می آورند . پزشکان به این پدیده << خوددرمانگری>> می گویند.

اثرات الکل یا دارو می تواند موقتاً احساس غمگینی ، گناه یا بی ارزش بودن را کاهش دهد . اما هنگامی که اثر آنها از بین رفت ، احساسات بد دوباره باز خواهند گشت.این چرخه می تواند به استفاده مداوم و نهایتاً معتاد شدن بیانجامد.

پیامدهای افسردگی می تواند شخص را به سوی اعتیاد سوق دهد. افراد افسرده معمولاً از ارتباط اجتماعی کناره می گیرند و حتی ممکن است در حفظ شغل خود نیز مشکل پیدا کنن.آنها در بیشتر اوقات گوشه گیر و تنها هستند و بدون داشتن یک شبکه اجتماعی پشتیبان ، برای اسایش و راحتی به الکل یا دارو متوسل می شوند.

برای این گونه افراد ، وقت گذرانی با کسانی که آن ها نیز سوء مصرف الکل یا دارو دارند راحتر و آسان تر استزیرا انتظارات اجتماعی از آن ها کمتر است  . حتل الامان برا یکسانی که از الکل یا درارو هوددرمانگی استفاده می کنند و ارتباطات اجتماعی شان را از دست نداده اند ، افسردگی احتمال خطر ابتلاء به اعتیاد را افزلیش میدهد.

بسیاری از پزشگان فکر می کنند که همان چیزهایی که فرد را در مقابل افسردگی آسیب پذیر ساخته است ، آنها را بیشتر در معرض سوء مصرف الکل یا دارو قرار می دهد.

چه موقع اعتیاد به افسرگی می انجامد؟

نشانه های اعتیاد وافسردگی ممکن است بسیار شبیه هم باشند . هنگامی که افسردگی به طور مستقیم به سوء مصرف الکل یا دارو ارتباط داشته باشد و به طور مستقل وجود نداشته باشد، <تشخیص دوگانه>> در نظر گرفته نمی شود بلکه بعنوان پیامد اعتیاد در نظر گرفته می گردد.

برای مثال ، چند مشکل روانی مستقیماً به کوکائین ارتباط دارند. سوء مصرف کوکائین می تواند به توهم ، اضطراب، مشکل خواب، مشکل در روابط جنسی و یک نوع اختلال در خلق و خو که شامل افسردگی است منجر گردد. اما پس از آن فرد مصرف کوکائین راقطع کند، مشکلات روانی عموماً بهتر میشوند. آمفتامین ها و داروهای تنفسی ، همگی دارای اثرات مشابهی با کوکائین هستند.

درمان

هنگامی که فرد هم اعتیادوهم افسردگی داشته باشد، یکی از نخستین گامهای درمان ، دریافتن این نکته است که کدامیک از آنها اول به وجود آمده اند . این اطلاع میتواند از پرونده بیمار و تاریخچه مشکلات او بدست آید.بیمار شاید بتواند احساس افسردگی که پیش از معتاد شدن داشته است را تشریح کند.و یاممکن است به توصیف خوددرمانگری با دارو با الکل بپردازد.

گاهی اوقات لازم است ابتدا به فرد کمک شود تا مصرف الکل یا دارو را کنار بگذارد وسپس برای افسردگی مورد ارزیابی قرار گیرد.اگر معلوم باشد که افسردگی ، پیامد اعتیاد بوده است درمان اعتیاد معمولاً تنها کاری است که باید انجام شود.

اگر افسردگی به عنوان یک مساله جداگانه هم مطرح باشد البته باید به آن نیز پرداخت. در این حالت درمان از طریق مشاوره های تخصصی و داروهای ضدافسردگی صورت می گیرد.

 ترکیب اعتیاد و افسردگی ، درمان و بهبود را دشوارتر می سازد .هنگام یکه فردی احساس نومیدی ، غمگینی یا درماندگی می کند ، مقابله با اعتیاد او کار بسیار دشواری است.

اما با دانستن ارتباط بین اعتیاد و افسردگی ، آگاهی از احتمال تشخیص دوگانه ، و اتخاذ درمان هایی که هر دو جنبه را پوشش دهد می توان راه بهبودی را هموار نمود.

آیا اکستازی را می شناسید؟

ECSTASY  از جمله نیمه های دهه 1960 به عنوان آمفتامین با عوارض کمی برای کاهش افسردگی وارد بازار شد و به صورت کوتاه مدت باعث بهبود این مشکلات شد اما به دلیل سوء مصرف باعث مشکلات زیادی می شود که باعث شده از آن به عنوان یک ماده مخدر نام برده شود. این دارو به صورت قرص مصرف می شود. معمولاً در پارتی ها و مهمانی هایی که به مدت زیاد به رقص و پایکوبی می پردازند ( RAVES ) استفاده میشود.

این قرص از موادی که باعث توهم زایی می شوند هم تشکیل شده است> این قرص زمانی که ساخته می شود، نظارتی بر روی ان صورت نمی گیرد وممکن است از مواددیگری هم ساخته شود (زیرا در کارخانه معتبر ساخته نمی شود واین از دلایلی است که باعث شده به عنوان قاچاق معرفی شود). از لحاظ روانی این قرص باعث اعتیاد هم میشود که بسیار خطرناک است . تا حدی که 300 میلی گرم از آن میتواند سبب مرگ یک دختر 15 ساله شود.

آنچه از اکستازی یا قرص X باید بدانیم

بر اساس آخرین تحقیقات بعمل آمده ، احتمال ایجاد جنون پایدار حتی در افراد کاملاً سالم با مصرف اکستازی به اثبات رسیده است.

طی چند سال اخیر مصرف گروهی از مواد اعتیاد آور که فروشندگان خیابانی و توزیع کنندگان مواد مخدر از آنها بعنوان قرص های شادی نام میبرند بیش از قبل رایج گردیده است.

به عقیده کارشناسان عدم اطلاع جوانان از خطرات واقعی این ترکیبات و در دسترس بودن آنها از علل این افزایش است.

اسامی خیابانی و اشکال بسیار متنوعی که همگی به صورت غیر قانونی تولید می شوند، در بازار قاچاق مواد مخدر موجودند مه به طور کلی بعنوان CLUB DRUGS    شناخته می شوند زیرا عمده مصرف آنها در میهمانی های شبانه است.

این در حالی است که بعضی از ترکیبات موجود در این قرص ها با ایجاد دوره های شدید فراموشی امکان سوء استفاده های جنسی را بدون آن که قادر به یادآوری آن باشد ایجادکرده اشت.

به علت تولید غیر قانونی این قرص ها اکثر آنها از نظر ماده موثر و وجود ترکیبات آلاینده و همراه غیر قابل پیش بینی هستند.

در قرص معروف به x  به جزء MDMA    انواع ترکیبات دیگر از جمله کافئین ، هروئین ، دکسترومتورفان ، افدرین ، فنیل پروپانولامین، متامفتامین، دیفن هیدرامین ،کتامین، کوکائین و دیازپام یافت می شود واز نظر مقدار ماده نیز این قرصها بسیار نتغیرند و این موضوع باعث میشود اثرات و آسیب های ایجاد شده توسط این قرص ها بسیار متغییر و غیر قابل پیش بینی باشد.

تاثیرات و مکانیسم اثر

اکستازی در بدن اثر دوگانه دارد بدین ترتیب که شبیه به مواد محرک باعث تحریک بیش از حد سیستم های مختلف بدن ومغز می گردد و هم مانند دیگر مواد توهم زا مثل LCD   فرد را با ایجاد توهم و هذیان دچار جنون آنی می کند و با از بین رفتن کنترل فرد برخود و برداشتن مهارتها امکان انجام رفتارهای پرخطر را به شدت افزایش می یابد.

تاثیر اولیه احساس کاذب بالا رفتن خلق و اعتماد به نفس ، افزایش انرژی و کاهش اشتها به سرعت و بعد از چند سال جای خود را به احساس خستگی مفرط ، عدم تمرکز حواس، تحریک پذیری ، خواب آلودگی و افسردگی برای چندین روز می دهد و فرد برای رهایی از این حالات ناگزیر به مصرف مجدد ماده روی می آورد که این خود به سرعت باعث وابستگی می گردد.

این در حالی است که موارد متعدد و مرگ ناگهانی فقط با مصرف تنها یک قرص اکستازی گزارش شده است.

تاثیر بر سیستم های مختلف بدن این تاثیرات شامل موارد زیر می باشد:

1.      ثابت شده اکستازی در بدن به موادی تبدیل می شود که باعث نابودی سلو لهاس مغزی مس گردند.

2.      مغز و اعصاب: آسیب غیر قابل برگشت به نرون ها یمغز افزایش احتمال خونریزی داخل مغز

3.      فلب و عروق: افزایش ضربان قلب و فشار خون در حد خطرناک.

4.      کلیه: نارسایی های حاد کلیوی

5.      کبد : آسیب به سلول های کبد وبالا رفتن آنزیمهای کبدی و یرقان.

6.      دستگاه تنظیم درجه حرارت بدن: بالا رفتن شدید درجه حرارت بدن و فشار خون وضربان قلب که باهدر دادن آب بدون احساس تشنگی همراه است.

7.      در شرایط که خود فرد مصرف کننده به علت هیجان کاذب متوجه آن نمی شود یکی از علل مرگ ناگهانی در  X.party   می باشد .

8.      در مصرف کنندگان اخیر اکستازی میزان ابتلا به  HIV   به طور معنی دار از نظر آماری بالا رفته است.

9.      اختلال در یادگیری و به خاطر آوردن مطالب آموخته شده ایجادشده است.

10. اختلال افسردگی عمده، از مشکلات شایع در این افراد است.

11. افت تحصیل یوعملکرد کاری واضع در آنها ایجاد شده است .

12. احتمال مصرف دیگر مواد مخدر در این افراد بالاتر از افراد غیرعادی است.

13. در بعضی افراد تجربه مکررحالات توهمی بسیار عذاب آور اولیه به صورت سفر بد بدون مصرف مجدد ماده ایجاد می شود.

14. احتمال قفل شدن فک ها و گرفتگی عضلات حلق و گردن که باخطر بسیار زیاد خفگی همراه است از آثار این مواد است.

15. مسمومیت با این مواد ، پادزهری ندارد و در موارد حاد فقط امکان درمان های نگهدارنده وجود خواهد داشت.

16.   مصرف بلند مدت اکستازی

17. ازدست دادن اشتهاء وسوء تغذیه

18. تب، تشنج و سردرد

19.  لرزش و پرش عضلات

20. نامنظم شدن ضربات قلب و تنفس که در مواردی می تواند به شکل خطرناکی ادامه پیدا کند.

21. تکرار حرکات و اعمال بی هدف

22. بروز حالت های پارانویید (سوء ظن) توهم و هذیان احساس حرکت و جنبش حشرات درزیر پوست

23. مرگ (مصرف طولانی مدت اکستازی به مرگ منتهی می شود.

آثار مصرف " اکستازی"

اکستازی باعث ایجاد احساس سرخوشی و قدرت میشود همچنین توجه و تمرکز فرد نیز به دنبال مصرف اکستازی افزایش می یابد.

روان به سه جزء خودآگاه ، پیش آگاه و ناخودآگاه تقسیم میشود. در سطح خودآگاه ف انگیزه ها، رفتارها و احساساتی مطرح هستند که نسبت به آنها آگاهی داریم . تفکرات و احساسات موجود در سطح پیش آگاه با تمرکز قابل دسترسی اند و نسبت به سطح ناخوداگاه آگاهی ندارم.

اکستازی به معنای جذبه است . جذبه  ، حالتی در روان است که در آن سطح خودآگاه موقتاً محو میشود و فرد در مقابل سطح پیش آگاه و ناخودآگاه خود قرار می گیرد .احساسات ، تفکرات و اعمال ما را سطح خودآگاه کنترل می کند با ازبین رفتن کنترل خودآگاه ، افکار و تعارضات ناخودآگاه بروز می کند . مثلاً فردی را در نظر بگیرید که از اجتماع وحشت دارد . این فرد در شرایط معمولی ارتباط صمیمانه ای با اطرافیان برقرار نمی کند. اما به دنبال مصرف این دارو ، ترس خودآگاه وی از اجتماع محو میشود و تمایل فرد برقراری ارتباطات اجتماعی افزایش می یابد. همچنین در شرایط طبیعی ، مواجه شدن ما با عوامل استرس زا موجب ترشح هورمون های خاصی می شود که بدن را در وضعیت فرار و گریز قرار می دهد . مصرف اکستازی نیز چنین وضعیتی را در بدن ایجاد میکند

مهمترین اثر این دارو امنیت بخشی روانی است. به طور کلی ، انگیزه انسان برای هر عملی از سه عامل منشا می گیرد : عشق ، ترس و گناه . این نوع داروهای روان گردان احساس ترس و گناه را در روان به حداقل می رسانند. در نتیجه اعتماد به نفس فرد افزایش می یابد و تمایل طبیعی او برای برقراری ارتباط صمیمانه فیزیکی و عاطفی زنده می شود. هر فرد با رشد مکانیسم های روانی خود احساس امنیت می کند و با محیط پیرامونش سازگار می شود اگر فردی احساس امنیت را با مصرف دارو یا ماده خاصی به روان خود القا کند ، در دراز مدت توانایی اش برای خلق چنین شرایطی به حداقل می رسد.یعنی اکستازی ، یک شخصیت کاذب ایجاد می کند و به دنبال قطع دارو فرد به وضعیت روانی نابسامان اولیه باز می گردد.

اکستازی باعث ایجاد سرخوشی ئ قدرت می شود.توجه و تمرکز فرد نیز به دنبال مصرف اکستازی افزایش می یابد.

اثر MDMA  ، 20تا 40 دقیقه پس از خوردن قرص اکستازی ظاهر میشود. احساس خشنودی ، نشاط، صمیمیت و نزدیکی به افراد  به شکل افراطی در فرد به وجود می آید . این آثار 60 تا 90 دقیقه پس از مصرف اکستازی به حداکثر خود می رسندو 3 تا 4 ساعت پس از مصرف از بین می روند و خستگی ف اضطراب و افسردگی جانشین آنها میشود.

در مورد اختلالات درکی ناشی از مصرف اکستازی لازم به اشاره است که درک هر پنج حس در فرد مختل میشود.یعنی فرد بدون وجود محرک خارجی حسی را درک نمی کند. در حالت طبیعی برای درک هر حس قسمتی از قشر مخ فعال میشود . شایع ترین توهم در این میان مربوط به حس بویایی است . یا این که فرد صدای جیغ را میشنود . اصطلاح جیغ بنفش را برای فهم بهتر این وضعیت مثال می زنم . هم صدای جیغ را می شنود و هم آن را به رنگ بنفش می بیند. همچنین درک هر حس زیاد می شود. مثلاً صدای شخص یرا که در نزدیکی او نشسته است از فواصل دور دست می شنود یا ماه را لمس میکند. این ماده آستانه تحریک پذیری روانی را پایین می آورد.

همچنین اکستازی بر قدرت سنجش واقعیت اثر می گذارد و فرد را مستعد جنون می کند . این افراد بخصوص نسبت به حرکات غیر کلامی اطرافیان حساس می شوند. مثلاً فکر می کنند که سایرین مشغول بد گویی از آنان هستند . متاسفانه در نیمی از مصرف کنندگان ، این سندروم بروز می کند.به این ترتیب که شخص ، پس از محو آثار اکستازی ، تجربیات زمان سرخوشی را درک می کند . این وضعیت ناخواسته ، موجب افزایش میل به خودکشی در این گروه میشود.

افزایش قوای فکری، افزایش احساسات رضایت از وضع موجود، افزایش انرژی بدن ، احساس راحتی و آرامش، احساس نزدیکی و تعلق به دیگران ، احساس عشق و یکدلی و بخشش و عفو ، تقویت حس قدردانی ف احساس عطش ف کاهش تمایل به خوردن ، اصرار به در اغوش گرفتن وبوسیدن دیگران، افزایش سرعت عمل ، حرکات غیر اردای چشم ف غیر اردای بودن احساسات ، دندان قروچه یا سایدن دندان ها به هم ، گرفتگی عضلات ، افزایش ضربان قلب ، پرفشاری خون ، بیقراری ، اضطراب، نگرانی ، لرزش اندام، افزایش دمای بدن، از دست رفن آب بدن ف سردرد وسر گیجه و از بینرفتن تعادل از دیگر علائم مصرف داروی روان افزای اکستازی هستند. به دنبال افزایش فعالیت سیستم عصبی خودکار  و پر فشاری خون ، فرد مستعد ابتلاء به حملات قبلی و مغزی می شود. به علاوه ، گاه کاهش حجم آب بدن آن قدر زیاد است که منجر به مرگ فرد در نتیجه کاهش حجم خون میشود . اکستازی، هیپوتالاموس یا مرکز تنظیم کننده حرارت بدن را نیز تحت تاثیر خود قرار می دهد. در نتیجه دمای بدن مصرف کننده به شکل غیر قابل مهاری بالا یا پایین می رود.

تخریب روان وجسم

اکستازی اثرهای متعددی می گذارد . این ماده یک واسطه عصبی شیمیایی به نام سروتونین را آزاد و همچنین از باز جذب سروتونین جلوگیری می کند. واسطه عصبی شیمیایی دیگری که میزان ترشح آن تحت تاثیر اکستازی قرارمی گیرد ، دوپامین است. مقدار دوپامین مغز را کاهش می دهد.

تحقیقات  اخیر نسان می دهدکه  MDMA  آثار مخربی بر مغز دارد  .

 دکتر جورج ریکورته  ( GEORGE   RICAURTE ) ، استاد عصب شناسی دانشکده پزشکی دانگاه جان هاپکینز آمریکا، تصاویر کامپیوتری به دست آمده از مغز افرادی را که اکستازی مصرف کرده اند . هرچند از نظر رفتاری کاملاً طبیعی اند ، درجاتی از تخریب مغزی را نشان می دهند. همچنین ارتباط معناداری میان دفعات مصرف اکستازی و میزان تخریب مغزی به دست آمد . دکتر ریکورته دریافت که اکستازی در مصرف کنندگان دائمی خود 20 تا 60 درصد از سلولهای سازنده سروتونین را از بین می برد . تخریب این سلول ها قدرت یادآوری و یادگیری فرد را کاهش می دهد.

مصرف طولانی مدت این دارو علائم روحی و روانی مشابه بیماران اسکیزوفرن ایجاد می کند.

اکستازی بر ساختمان ماده وراثتی موجود زنده ( DNA ) نیز تاثیر می گذارد و نقایص ژنتیکی ایجاد می کند.

اثرات کوتاه مدت

اکستازی باعث افزایش انرژی و توهم در فرد می شود. مصرف کنندگان می گویند که بعد از مصرف دوست دارند به دیگران نزدیک شوند و با آنها تماس داشته باشند . از دیگر اثرات آن میتوان به : دندان قروچه غیرارادی ، کاهش اعمال مهریف تاری دید، افزایش ضربان قلب و فشار خون ، احتمال بروز تشنج ... اشاره کرد.

مواد تحریکی موجود در قرص می تواند باعث شوند تا مصرف کننده به طور باورنکردنی و طولانی مدت برقصد که اگر دراین شرایط گرما و شلوغی (مثلاً در یک پارتی ) هم باشد ممکن است سبب تب و از دست دان آب بدن (به شکل عرق) شود . این شرایط می تواند منجر به از دست دادن عملکرد عضلات ، کلیه، قلب و کبد شود . در این صورت می توان مرگ را هم دید.حتی بعد از این اثرات مشکل در خواب ، اضطراب و افسدگی هم دیده میشود.

 

 

اثرات طولانی مدت

استفاده مکرر از اکستازی ( و یا اعتیاد به آن)میتواند سبب از بین رفتن و تخریب سلول های ترشح کننده سروتونین شود. این سلول ها نقش مهمی در حالت روحی افراد، حافظه، یادگیری ، درد و اشتها دارند که تخریب آنها سبب اختلال در عمل آنها می شود (اختلال در حافظه و یادگیری ، کم اشتهایی ، افزایش احساس درد ، افسردگی و اضطراب ).

در ضمن این قرصها در انواع نام های تجاری و با آرم های مختلف ساخته می شوند.مثل:

میتسوبیشی ، موتورولا و.....

حال بایداز کسانی که از این ماده خطرناک استفاده می کنند پرسید که آیا حالت سرخوشی موقت به این همه اختلال و شاید مرگ می ارزد؟؟!!!

عوارض پس از مصرف اکستازی :

1.      اختلالات بینایی

2.      کاهش اشتها

3.      حرکات غیر طبیعی چشم

4.      توهمات بینایی و ادراکی که بیشترین حوادث هولناک و سوانح دلخراش را در پی داشته است .

5.      قفل شدن ماهیچه های فکری در ساعات اولیه مصرف

6.      پیدایش حالت خاص در تنفس انسان

7.      کسب انرژی فراوان به صورت ناگهانی 4 الی 5 ساعت

8.      ایجاد ولع شدید برای نوشیدن آب

بی خبری از مصرف قرص اکستازی

در حالی که مصرف فراون قرص های شادی ، روانگردان یا کستازی که با نام علمی دی اکسی آمفتامین (MDAM ) باب جدیدی را در اسیب های اجتماعی گشوده است اما مسئولان امر، آماری از میزان واردات و مصرف این دارو ندارند.

MDAM    از سال 1392 به عنوان داروهای افسردگی در جلسات روانکاوی مورد استفاده قرار می گرفت ولی امروزه این دارو ها با طرح هایی چون ((لنگرگاه)) ،((بنز)) ،((استار)) ،((هیولا)) ،((پروانه قرمز)) و((صورت خندان)) به شکل کپسول ها یشفاف و قرص های معمولی در دسترس جوانان قرار می گیرد . در حالی که مصرف این داروها ، عوارض فراوانی دارند ولی تقریباً همه جوانان مصرف کننده از اثرات مخرب آن بی خبر هستند.

بروز آسیب های شدید در بافت کلیه ، کبدو نیز فراموشی و عدم تعادل از عوارض قرص های اکستازی است که بسیاری از مراجعه کنندگان به اورژانس ها به آن مبتلا هستند و مسئولان نیروی انتظامی نیز این عوارض را در میان جوانان مصرف کننده مشاهده کرده اند . ولی به گفته سرهنگ روزبهانی آمار دقیق و جامعی در مورد میزان واردات این دارو به کشور و مصرف آنها وجود ندارد . به گفته دکتر مجید ابهری آسیب شناس مصرف این دارو ها 100 تا 150 برابر مضرتر از مصرف هروئین است که این مسئله ، ضعف اطلاع رسانی شفاف درباره اثرات مخرب قرص های شادی آور و فقدان بانک اطلاعاتی آسیب در کشور را مشخص می کند.

لیلا عنایتی ، کارشناس مسئول کمیته جوانان در سازمان دفاع از قربانیان خشونت اینگونه می گوید: آمار دقیقی درباره تعداد مصرف کنندگان قرص اکستازی و میزان فروش آنها در محل های عمومی وجود ندارد و بیشتر سازمان های مرتبط با جوانان از بهزیستی گرفته تا قوه قضائیه آمار و ارقام دقیقی در این خصوص ندارند.

البته نشست هایی بین مسئولان و کارشناسان سازمان ملی جوانان ، بهزیستی ، قوه قضائیه و نیروی انتظامی برگزارشده و قرار است این سازمان ها در سال جاری آمارهای مربوط به مصرف قرص های اکس ، دختران فراری، جوانان معتاد و سایر آسیب های اجتماعی ارائه کنند . ولی تضمینی در خصوص صحت و سقم این آمار ها وجود ندارد . چ.ن مصرف کنندگان قرص های  اکستازی یا روانگردان ، به طور علنی به مصرف این داروها نمی پردازند که توانایی شمارش یا آمارگیری در این خصوص را داشته باشیم.

دکتر مجید ابهری در باره امارهایی در خصوص آسیب های اجتماعی اظهار می دارد. متاسفانه در ایران بانک آمار و اطلاعات وجود ندارد وهرکس بر اساس ظن و گمان خود و برحسب تقریب و ایده های خودش به انتشار آمار می پردازند.

این استاد دانشگاه اضافه کرد : چون قرص های روانگردان از سوی خود مصرف کنندگان گزارش نمی شود و جوانان در فضاهای بسته ، این قرص ها را مصرف می کنند، تنها از تعداد بیمارانی که به دلایلی چون سکته مغزی ، قلبی، مسمومیت، حالت تهوع، درد معده و .... به درمانگاه ها و بیمارستانها مراجعه می کنند می توان به آمارهای دور از واقعیت دست یافت .

اما خبرهای پراکنده از ورود مداوم ، آن ها با حجم بالای قرص های شادی آور به کشور حکایت می کنند .آن طور که استاد مبارزه با مواد مخدر (( ناجا)) طی اطلاعیه هایی اظهار داشته است ،  انواع مختلفی از قرص های اکستازی توسط قاچاقچیان در طرح هایی چون اسکلت ، شمشیر ، مارک های خارجی و مارمولک های روی قرص ها توزیع میشود.

دکتر فرجاد ، آسیب شناس و استاد دانشگاه در گفتگویی می گوید : تعداد مصرف کنندگان قرص های مرگ آفرین روز به روز افزایش می یابد . چون هر هفته به طور متوسط بین 2 تا 4 نفر به دلیل مصرف قرص اکس و عوارض جانبی آن چون سکته های مغزی و قلبی ، توهم زیاد، عدم تعادل و مسمومیت به درمانگاه ها و بیمارستان ها مراجعه می کنند که البته این دارو ها با نظارت مستقیم پزشک مصرف می شود . وجود ناخالصی در این دارو هاو آمفتامین بیش از اندازه در آنها ، خطر سکته را افزایش می دهد.

وی به تصادف منجر به مرگ تعدادی از جوانان به خاطر مصرف قرص های اکس نیز اشاره می کند.

کارشناس آموزش و پرورش به مصرف بیش از حد قرص های اکستازی در مدارس دخترانه اشاره می کند و می گوید در مدارس مناطق جنوبی برخی از دختران و پسران به خاطر احساس خودبزرگ بینس به سمت قرص های اکستازی روی آورده اند و چون کمتر امکان شرکت در میهمانی ها را دارند قرص ها را در مدارس مصرف می کنند.

رقص با اکستازی

اکستازی یکی از مشهور ترین مواد اعتیادآور رایج در میان جوانان امروز است.

بر اساس آمارهای تخمینی ، 8/2 میلیون جوان در سراسر دنیا حداقل یک بار در طول عمر خود از این ماده استفاده کرده اند و بسیاری از آنان ، با وجود آگاهی از مخاطرات احتمالی ، مصرف این ماده را ادامه می دهند. اکستازی یا ((داروی طراح)) ماده ای است که در مهمانی های ریو مصرف میشود. مهمانی هایی که شرکت کنندگان آن ساعتهای متمادی با موسیقی های الکترونیکی و رقص نور می رقصند . در این قبیل مهمانی ها ، موادشادی آور و فرح بخش مصرف میشود. معمولاً ریو را در فضاهای باز یا غیر قابل کنترل مانند پارکهای جنگلی و انبارهای متروکه برگزار می کنند. ولی گاه در محافل خانگی نیز چنین مجالسی بر پا می شود . اکستازی میل خوردن و آشامیدن را مهار می کند ، در نتیجه افراد می توانندبدون نیاز به خوردن وخوابیدن در میهمانی های چندروزه شرکت کنند . البته گاه کم آبی های بسیار شدید و خستگی مرگ بار شرکت کنندگان را از پا در می آورد.

همه شرکت کنندگان میهمانی های ریو اکستازی مصرف نمی کنند.ولی همه آنها شاهد مصرف این قرص ها خواهند بود. فروشندگان این قرص ها می گویند که اکستازی بی خطر است . شما را آرام می کند  و درکتان را بالا می برد. کمک می کند تا شادتر باشید و بهتر زندگی کنید . اما این حالات تنها مدت زمان کوتاهی وجود دارند. اکستازی شادی کاذبی را در شما به وجود می آورد و پس از گذشت چند روز ، بدترین لحظات زندگی تان را تجربه خواهید کرد.

بر اساس نتایج آماری ، در فاصله سال های 1998 تا 1999 ، موارد مرگ ناشی از مصرف اکستازی 400 درصد افزایش شمار مسمومیت با اکستازی مواجه شده اند. یعنی تعداد موارد مسمومیت در این دوره زمانی از 319 نفر به 2850 نفر رسید. اکثریت قربانیان کمتر ار 25 سال سن داشتند . بعضی از جوانان معتقدند که میزان اکستازی مصرف شده در این مهمانی ها بسیار بیشتر از مقادیر حقیقی گزارش شده است . آنها برای کاستن از نگرانی والدینشان ، مخاطرات ناشی از مصرف اکستازی را جزیی جلوه می دهند.

یکی از علل افزایش مصرف این دارو تبلیغات غلط در مورد آن است. مبلغان آن می گویند که آثار مضر این دارو بیشتر از الکل و تنباکو نیست . هر فردی که در میهمانی ریو شرکت می کند ، در معرض خطر استفاده از اکستازی قرار می گیرد . شروع مصرف این ماده، حتی در حد یک تجربه ، مرگ آور است .کسانی که زندگی شان با مصرف این دارو نابود شده است از این قرص با عنوان کوکائین میهمانی ریو نام می برند.

سازمان غذا و دارو آمریکا شمار مصرف کنندگان اکستازی را در سال 2001 ، 8/1 میلیون نفر ذکر کرده است . به نظر می رسد که این رقم در سال جاری حدود 5/6 میلیون نفر افزایش یافته باشد. در فاصله سالهای 1995 تا 2001 ، تعداد 10 تا 18 ساله ای که از این ماده استفاده کرده اند در حدود 140 درصد افزایش یافته است ، همچنین 92 درصد افرادی که مصرف اکستازی را شروع کرده اند ، بعدها به مواد دیگری مانند ماری جوانا ،آمفتامین ،کوکائین و هروئین روی آورده اند.

ماده ای نشاط آور برای جوانان

هر فردی ممکن است به دلایل مختلف داروهای نشاط آور را امتحان کند . بسیاری از جوانان تحت تاثیر سخنان دوستان خود در مورد ایجاد هیجان انگیز کاذب و از بین رفتن ممنوعیت های اخلاقی ، از این ماده استفاده می کنند. تنش و مشکلات خارج از توان فرد مشوقی نیرومند برای مصرف چنین موادی است ف اما نه تنها نمی تواند دلیل قانع کننده  ای برای شروع مصرف آنها باشد. بعضی افراد برای رهایی از الام ناشی از صدمات روحی و مشکلات جسمی به این دارو ها پناه می آورند. فرار از افسردگی ، رسیدن به آرامش ، داشتن زندگی شادتر و ایجاد تنوع در روند یکنواخت و مایوس کننده زندگی از دیگر دلایل روی آوردن جوانان به این قبیل مواد  است .

اما علت هرچه باشد ، این دارو ها راه حلی موقتی برای فرار از مشکلات هستند و پس از محو آثار مصرف کننده ، مشکلات و احساسات ناخواسته ، به شکلی شدیدتر و سخت تر از حالت اولیه ، درک می شوند. به مرور ، فرد به مقدار بیشتری از دارو ها برای تحمل مشکلات جدید خود نیاز خواهد داشت.

لیز ، یک مصرف کننده اکستازی ، می گوید: (( در یک میهمانی ریو، مردی که به مقدار زیادی و به طور دام اکستازی مصرف می کرد، خود را پرتقال می دانست . یکی دیگر از مصرف کنندگان فکر می کرد که مگس است و به دفعات سرش را به شیشه پنجره می کوبید.

ممنوعیت استفاده از اکستازی

اکستازی در تقسیم بندی دارویی در گروه اول  قرار داده شده است . به این معنا که هنوز مصارف پزشکی این داروی خطر ناک تایید نشده است . از دیگر اعضای این گروه دارویی می توان به هروئین ، کوکائین ، ال اس دی ( LSD ) و آمفتامین اشاره کرد . در کشور آمریکا، جریمه به همراه داشتن این ماده و پخش یا تولید آن از 100 هزار دلار جریمه نقدی تا 99 سال زندان متغیر ایت . یک مصرف کننده دائمی اکستازی می افتند و پا درد خواهید داشت . لب ها و انگشتانتان را آن قدر می جوید که به خونریزی می افتند))

عوامل موثر بر اعتیاد

عوامل موثر فردی :

1.      احساس ناکامی

2.      کمبود اعتماد به نفس (عدم توانایی برای قاطعانه پیشنهاد غلط دیگران )

3.      داشتن شخصیت ضد اجتماعی

4.      ضعف ایمان و اراده

5.      نگرش مثبت نسبت به مواد مخدر

6.      کنجکاوی و نیاز به تحریک ، تنوع و هیجان در دوران نوجوانی

7.      آشفتگی عاطفی

8.      (تمایل برخی افراد برای درمان خودسرانه افسردگی یا اضطراب از طریق مصرف مواد مخدر)

9.      مضعیت نابسامان شغلی

10. ترک تحصیل

عوامل موثر خانگی

1.      مصرف مواد در بین خانواده

2.      در معرض خشونت قرارگرفتن در دوران کودکی و نوجوانی

3.      عدم نظارت کافی بر اعمال و رفتار فرد

4.      محیط متشنج خانوادگی

5.      فقدان انضباط در خانواده

6.      فقدان ارزشهای مذهبی و اخلاقی خانواده

7.      طلاق و جدایی

8.      بی سرپرستی یا بی خانمانی

9.      فرار از خانه

عوامل موثر محیطی (اجتماعی )

1.      معاشرت و همنشینی با افراد معتاد

2.      انزوای فرد و نداشتن روابط خوب با دوستان و بستگان هرقدر پیوند فرد با خانواده ، مدرسه و اجتماعات سالم کمتر باشد، احتمال پیوند او با گروه ها منحرف بیشتر میشود.

3.      مهاجرت از روستا به شهر و قرار گرفتن در محیطی جدید

4.      دسترسی آسان به مواد مخدر

5.      فشارهای اجتماعی ناشی از فقر ، بیکاری ، رکود اقتصادی و....

6.      عدم وجود تفریحات سالم مانند ورزش و فعالیت هی فرهنگی , اجتماعی

7.      شکاف طبقاتی ، نابرابری و احساس محرومیت نسبی در حوزه اقتصادی

8.      تعارض ارزشها در حوزه فرهنگی

بررسی علل و انگیزه هایگرایش به مواد مخدر

امروزه مصرف مواد مخدر بعنوان یکی از مشکلات اصلی مطرح است . اعتیاد ضمن اینکه تاثیر فراوانی بر فرد دارد، تبعات منفی وهزینه های زیادی را متحمل خانواده و جامعه می کند، پس راههای پیشگیری از اعتیاد مخصوصاً از سنین پایین می تواند سد محکمی در مقابل بسیلری از مشکلات ناشی از مصرف مواد مخدر باشد زیرا مصرف مواد مخدر و اعتیاد به آن خطرناکترین پدیده اجتماعی امروزه محسوب میشود که جزتباهی ، نابودی ، پشیمانی و مرگ چیزی دیگر را به دنبال نخواهد داشت . همچنین عوامل فردی ، بین فردی و محیطی جزء عوامل مخاطره آمیز مصرف مواد است که به شرح ذیل می باشد.

نوجوانی : نوجوانی دوره انتقال از کودکی به بزرگسالی است که همزمان با کسب هویت فردی و اجتماعی است . در این دوره میل به استقلال و مخالفت با والدین به اوج می رسد و نوجوانان برای اثبات بلوغ و فردیت خود ارزشهای خانواده را زیر سوال می برد و سعی در ایجاد و تحلیل ارزشها ی جدید خود دارد . مجموع این عوامل علاوه بر حس کنجکاوی و نیاز به تحریک ، تنوع و هیجان احتمال دارد فرد را مستعد مصرف مواد کند.

نگرش مثبت به مواد : افرادی که نگرش یا باورهای مثبت ویا خنثی به مواد دارند ، احتمال مصرف و اعتیادشان بیشترازکسانی است که نگرش منفی دارند ، این نگرش معمولا عبارتند از کسب بزرگی ف رفع دردهای جسمی وخستگی ، کسب آرامش روانی ، توانایی مصرف مواد بدون ابتلا به اعتیاد.

موقعیت مخاطره آمیز: بعضی از نوجوانان و جوانان درموقعیتها و شرایطی قرار دارند که آنان را در معرض خطر مصرف مواد قرار می دهد که مهمترین این موقعیتها عبارتند از :

در معرض خشونت قرارگرفتن در دوران کودکی و نوجوانی ، ترک تحصیل ، بی سرپرستی یا بی خانمانی ، فرار از خانه، ابتلا به بیماریها و یا دردهای مزمن ، حوادثی مانند از دست دادن نزدیکان یا بلایای طبیعی ناگهانی و .... که در این حالت فرد برای کاهش درد و رنج انطباق با آن مواد استفاده می کند.

عوامل بین فردی و محیطی

خانواده : خانواده اولین مکان رشد شخصیت ، باورها والگوهای رفتاری فرد است، خانواده علاوه بر اینکه ، محل حفظ و رشد افراد و کمک به کاهش استرس است، منبعی برای تنش و اختلال نیز می باشد . ناآگاهی والدین، ارتباط ضعیف با فرزندان ، فقدان انضباط در خانواده ، خانواده متشنج یا آشفته و از هم گسیخته احتمال ارتکاب به انواع بزهکاریها مانند سوء مصرف مواد را افزایش می دهد همچنین والدینی که مصرف کننده مواد هستند باعث می شوند تا فرزندان با الگو برداری از رفتار آنان مصرف مواد را یک رفتار بهنجار تلقی و رفتار مشابهی پیشه کنند.

دوستان : ارتباط و دستی با همسالان مبتلا به سوء مصرف مواد ، عامل مستعد کننده قوی برای ابتلای نوجوانان به مواد است . مصرف کنندگان مواد برای گرفتن تائید رفتار خود از دوستان سعی می کنند آنان را وادار به همراهی با خود کنند . گروه همسالان به خصوص در شروع مصرف بسیار موثر هستند . بعضی از دوستیها صرفا حول این موضوع شکل می گیرد . هرچند فرد با خانواده ، مدرسه و اجتماعات سالم کمتر باشد ، احتمال پیوند او با گروهها بیشتر می شود.

محیط زندگی : مواردبسیاری در محیط زندگی می تواند موجب گرایش افراد به مصرف مواد شود فقدان ارزش های مذهبی و اخلاقی ، شیوع خشونت و اعمال خلاف ، فراوانی مشاغل کاذب از جمله این عوامل هستند.

داشتن یک خانواده سالم کمک بسیار بزرگی برای اعضای خانواده است زیرا در محیط های پر تنش نمی توان از یکدیگر توقع داشت که از بهداشت و سلامت روان خوبی برخوردار باشند.

نشانه های روانشناختی و رفتاری در معتادان

الف : مراحل اولیه اعتیاد

1.      استفاده از عطریات و ادکلن به منظور از بین بردن بوی مواد مخدر

2.      سعی در خوش رفتاری و بذله گویی با اطرافیان

3.      احتاط افراطی ناگزیر از مقابله با مشکلات

4.      تمایل به گذراندن ساعاتی به دور از اطرافیان

 

ب : مرحله پیشرفته اعتیاد

1.      گوشه گیری و گریه های شبانه

2.      استعمال داروهای روان گردان و آرام بخش

3.      وجود دوره های بیقراری ، تحریک پذیری ، عصبانیت و اضطراب

4.      وجود مسائل استفاده از مواد مخدر در میان مسایل شخصی او ( انواع سرنگ ، قاشق چایخوری و...)

5.      تغیییر در ساعات خواب ( دیر خوابیدن در شب ، دیر بیدار شدن در صبح)

6.      افزایش هزینه های شخصی و دریافت پول به بهانه های مختلف و مفقود شدن پول و اشیاء داخل خانه

7.      رفتارهای مشکوک از قبیل : بستن در اتاق به مدت طولانی ف بی علاقگی به تحصیل، تاخیرها و غیبتهای غیر موجه و....

نشانه ها وعلائم ظاهری و جسمانی مصرف مواد :

1.      تغییرات جسمانی و از میان رفتن شرایط مطلوب سلامت جسمانی : افزایش و یا کاهش اشتها ، سرماخوردگی های پی در پی

2.      قرمز و خون آلوده بوده کره چشمها

3.      فرو رفتن گونه ها

4.      کبودی و تیره بودن لبها

5.      کشیده و شل شدن تارهای صوتی

توصیه هایی به والدین و جوانان در مورد پیشگیری از اعتیاد:

1.      نظارت نامحسوس بر شرکت نوجوانان و جوانان در مهمانی های شبانه

2.      تقویت اعتماد به نفس و همچنین شناسایی عواملی مه موجب خود کم بینی فرزندان میشود.

3.      واقعیت ها را به فرزندان منتقل کنید ، نه آنچه را در مورد نظر خودتان است.

4.      در فرزندان خود ارزشهای دینی را تقویت کنید.

5.      فرزندان خود را به ورزش و تفریحات سالم تشویق کنید.

6.      در صورت بیکاری فرزندانتان تلاش کنید شغلی مناسب برای وی پیدا کنید.

7.      تقویت توانایی دادن پاسخ منفی به اولین پیشنهاد غیر منطقی

8.      کنترل و نظارت والدین از روی خیر خواهی آنان باشد.

9.      شنونده خوبی باشیم و از قبول این واقعیت که ممکن ایت اشتباه کرده باشیم نترسیم.

10.  والدین خیرخواه ترین دوستان ما هستند هنگام تصمیم گیری در مورد مسائل فردی و اجتماعی با آنان مشورت کنیم .

آنچه در مورد اعتیاد و مواد مخدر باید بدانیم :

1.      مواد مخدر آنچنان آرام و بی صدا برجسم وروان مصرف کننده مستولی می گردد که هیچ معتادی آغاز اعتیاد خود را به یاد نمی آورد.

2.      اعتیاد سبب تباهی میلیون ها مغز فعال می شود که سرمایه های آینده جامعه بشری بشمار می روند.

3.      اگر درصد کمی از کودکان که والدین آنها معتاد هستند به سوی بزهکاری سوق داده شوند ، بعد از گذشت چند سال تعداد بزهکاران در این مملکت به هزاران نفر خواهد رسید.

4.      اعتیاد بیش از یک میلیارد نفر اعضاء خانواده معتادان را درجهان بطئر مستقیم با مشکلات ناشی از این آسیب مواجه نموده است.

5.      مواد مخدر منشاء وقوع بسیاری از جرائم اجتماعی نظیر قتل، تجاوز، سرقت و... می باشد

6.       اعتیاد به مواد یکی از عوامل اصلی شیوع بیماری های ایدز و هپاتیت می باشد.

7.      مواد مخدر سالانه میلیاردها دلار سود به حساب سوداگران مرگ واریز می کند.

8.      سالانه مقادیر قابل توجهی از ثروت ملی کشور به جیب سوداگران مواد مخدر می رود.

9.      قاچاقچیان بین المللی موادمخدر برای رسیدن به مقاصد شوم خود به مدرن ترین تجهیزات تسلیحاتی و ارتباطی مجهز هستند.

10. 60% از زندانیان کشور بطور مستقیم و غیر مستقیم مجرمین موادمخدر تشکیل می دهند .

11. کشور ما در همسایگی بزرگترین تولید کنندگان انواع موادمخدر جهان( افغانستان و پاکستان ) موسوم به ((هلال طلائی )) و در مسیر ترانزیت موادمخدر قرار گرفته است و در این راه خود نیز قربانی آن می گردد.

12. کشور ما در مقابله با ورود و شیوع این مواد خانمانسوز ، بمنظور کنترل و حفاظت مرزهای شرقی اقدام به احداث بیش از هزار کیلومت جاده ، ده ها پاسگاه مرزی ، برجک و دیده بانی و حفر چندین کیلومتر کانال و .... نموده است و هزاران نفر از فرزندان این مرز و بوم نیز به فجیع ترین وضع به شهادت رسیده اند.

توصیه های مهم و دوستانه (ویژه جوانان و نوجوانان) :

1.      خطرات و عوارض مصرف مواد اعتیاد آور را خوب بشناسید.

2.      به هر کسی که به تو مواد تعارف کرد محکم و قاطع بگو نه . اینکه ما بتوانیم به دوست خودمون نه بگیم خودش یک هنره  ف افراد هخوش فکر هر تعارفی رو که مخالف سلامتی شونه براحتی رد می کنن.

3.      جوابهایی از قبیل برا یاصرار زیاد اطرافیانت آماده کن. پیشاپیش به این جمله فکر کن ((خیلی کیف داره)) (( شنگول میشی)) ، ((سرحال میشی )) و اگر کمی تردید کنی میگن : ((بچه ننه ای)) ، (( ترسویی)) ، (( اول تجربه کن بعد بگو بده )) ، (( هنوز مرد نشدی)) ، (( پس چرا فلانی کشید و معتاد نشد)) و....

4.      موادمخدر را حتی یک بار هم امتحان نکن. هیچکس توی دنیا نمی تونه به تو اطمینان بده که یکبار مصرف کردن معتادت نمی کنه . اصلاً مگه معتادی وجود داره که بخاطر معتاد شدن مصرف مواد را شروع کرده باشه ؟ پس این همه معتاد از کجا آمدن ؟!!! آیا دوست داری پریدن از طبقه بیستم یک ساختمان یا لمس کردن سیم های بدون روکش برق را حتی برای یک بار امتحان کنی ؟

5.      یادت باشد که کشیدن سیگار مقدمه ای برای اسارت در چنگال اعتیاد به مواد مخدر .

6.      از رفت و آمد در مکان های آلوده و دوستی با افراد مشکوک پرهیز کن.

7.      از دوستی با افرادی که اختلاف سنی اونا با تو زیاده خودداری کن.

8.      مواد اعتیاد آور سم کشنده ایه که اثراتش به تدریج ظاهر می شه .

9.      به صحبت های پدر و مادرت که خیر خواه ترین دوستان تو هستن اطمینان کن . ارتباطات را با اونا محکم کن.

10. اعتقادات وپایبندی مذهبی خودتو تقویت کن.

11. با مطالعه ، ورزش و تفریحات سالم برای اوقات فراغت خودت برنامه ریزی کن.

12. اونی که مواد مخدر رو به جوونا معرفی می کنه ، چهره اش فرقی با دیگران نداره . پس دوستان و نزدیکان خودتو خوب بشناس.

13. بعضی ها فکر می کنن با بقیه فرق دارن و هر وقن که اراده کنن می تونن مصرف مواد رو کنار بگذارن ، در حالی که این طرز تفکر منجر به اعتیاد می شه .

14. به هنگام سختی و ناراحتی با پدر و مادر و یا یک بزرگتر مطوئن و قابل اعتماد مشورت کن.

والدین گرامی در جهت پیشگیری و ریشه کن نمودن اعتیاد این بلای خانمان سوز به نوجوانان خود بیاموزیم :

1.      به هرکس که مواد به آنها تعارف کرد قاطع و محکم بگوئید نه

2.      از قبل جوابهایی را برای افراد اصرار کننده آماده کنند.

3.      مواد اعتیادآور را حتی یکبار هم امتحان نکنند.

4.      خطرات و عوارض مصرف مواد را بشناسید.

5.      نوجوان باور کنند پدر و مادرها بهترین های روی زمین هستند.

6.      به نوجوانان بیاموزید که توهم در معرض خطر هستی.

7.      هیچ کس تا به حال با مصرف مواد مخدر به یک شغل خوب یا یک سطح تحصیلی قابل قبول نرسیده است .

8.      اعتیاد کانون گرم خانواده متلاشی میکند.

پیشنهادات به خانواده هادر جهت پیشگیری از اعتیاد

1.      درباره مواد اعتیادآور (علل و عوامل موثر در مصرف مواد ، خطرات ، عوارض و علائم آن ) اطلاعات کافی کسب کنید.

2.      مهارت های تربیتی خود را افزایش دهید.

3.      الگوی مناسبی برای فرزندان خود باشید و هرگز بر خلاف گفته خود عمل ننمائید.

4.      فضایی ایجاد کنید که فرزندانتان در آن احساس آرامش کنند.

5.      به صحبت های فرزندانتان خوب گوش کنید.

6.      شرایطی ایجاد کنید که شما را محرم اسرار خود بدانند.

7.      از فرزندانتان انتظار نداشته باشید آرزوهای برآورده نشده شما را تحقق بخشند.

8.      از قبل ، خود را برای پاسخگویی به سوالات کنجکاوانه فرزندانتان آماده سازید. ممکن است روزی بپرسند تا حالا مواد مخدر مصرف کرده اید ؟ ..... این فرصت خوبی است که علت عدم مصرف خود را به زبان سالهای جوانی به آنها منتقل کنید یا اگر احیاناً قبلا مصرف کرده اید علت گرایش خود به مواد و سپس کنار گذاشتن آن را به ایشان بگوئید و اینکه حالا چرا می خواهید آنها اشتباه شما را تکرار نکنند. بیاد داشته باشید که نباید مسائل را بیش از اندازه تشریح کنید مبادا کنجکاوی آنها بر انگیخته شود.

9.      با تقویت قدرت اعتماد به نفس ، تصمیم گیری و از بین بردن افسردگی و کمروئی فرزندان ، آنها را در برابر شرایط آسیب زا مقاوم سازید.

10. راه مقاومت و پایداری در برابر فشار همسالان برای مصرف مواد مخدر را به فرزندانتان بیاموزید تا از (نه ) گفتن به آنها نهراسند.

11. موانع را بردارید . به فرزندانتان انگیزه داده و از آنها حمایت کنید.

توصیه به خانواده ها در رابطه با مصرف کراک

1.      آگاه باشید که مجازات برای کلیه کسانی که مواد اعتیاد آور مصرف می کنند یکسان است( مصرف تفریحی یا وابستگی کامل)

2.      هوشیار باشید وابستگی به کراک وشیشه با یک مصرف تفریحی یا فقط با یک کنجکاوی ساده شروع میشود.

3.      مصرف کراک باعث ناتوانی جنسی می شود نه افزایش توانایی جنسی.

4.      در بین علل اجتماعی گرایش به مواداعتیادآور ، همنشین بد بالاترین درصد برخوردار است ، پس در انتخاب همنشین فرزندان خود به دقت کنید.

5.      خطر کراک جدی است در برابر تعارف دیگران مقاوم باشیم .

6.      اکثر افراد در برابر فشار جمع ناتوان هستند سعی کنید درست انتخاب کنید.

7.      انسان زاییده شرایط و موقعیت ها نیست ، بلکه سازنده بوجودآورنده آن است ، پس یادمان باشد که شرایط اعتیاد را خود بوجود نیاوریم .

8.      هرچقدر اعتماد به نفس ما بیشتر باشد مقومت در برابر پیشنهاد مصرف کراک بیشتر خواهد بود .

9.      هر لذتی در دنیا با رنج و سختی همراه است . بیایم لذت یکبار مصرف کراک را با رنج بیماری ها و زخم های ناشی از مصرف آن عوض نکنیم.

10. در همه مراحل زندگی بهترین دوست و حامی ما پدر و مادر ما هستند ، آنها می توانند محافظ خوبی برای ما در برابر اعتیاد باشند.

11. پدر و مادر گرامی عواطف پاک خود را نثار فرزندانتان کنید تا آنها مجبور نباشند به دنبال جستجوی این عواطف در بیرون از خانه باشند.

12. آزادی و انتخاب حق مسلم ماست . بیاییم با انتخاب اعتیاد این حق مسلم و ذاتی را از خودسلب نکنیم.

13. آیا در هنگام مصرف کراک به آینده فرزندان خود اندیشیده اید ؟

14. اعتیاد یک کمبود مسری و پیش رونده است و همیشه از لحظه تولد با انسان خواهد بود .

15. با رفع کمبودهای عاطفی جوانان را درمقابل مصرف کراک مقاوم سازیم.

16. آیا می دانید کراک موجود در ایران همان هروئین فشرده است.

17. معاشرت با دوستان ناباب شرایط را برای گرایش به سمت مصرف کراک فراهم می کند.

18. واالدین گرایم فرزندان خود را از مضرات و عوافب ویرانگر کراک آگاه سازید .

19. ارمغان کراک نیستی و نابودی است .

20. آگاه باسید کراک را به نام تریاک اوپایی مصرف می کنند.

21. اعتیاد به کراک انسان را به جاده تباهی و ناامیدی می کشاند .

22. کراک جوانی ، نشاط و خلاقیت و حتی هویت فرد را نشانه می رود .

23. کراک سمی است بی صدا که کانون گرم خانواده را تلاشی می کند.

24. کراک موجود در ایران ، دودنداشته و هیچ اثری از خود باقی نمی گذارد .

25. پدر و مادر گرامی مصرف کراک خیلی راحت است و نیاز به ابزار خاصی ندارد، پس کاملاً هوشیار باشید .

26.   پدر و مادر گرامی آگاه باشید که کراک بعد از مصرف هیچ اثری از خود باقی نمی گذارد.

27. وجود باورهای غلط در مصرف کراک باعث شده است ، نه تنها جلوی شیوع آن گرفته نشود بلکه مصرف کراک بیشتر شود .

چند توصیه در رابطه با مصرف شیشه

1.      آیا میدانید وابستگی به شیشه به مراتب بدتر از وابستگی روانی سایر مواد مخدر است

2.      آیا میدانید که شیشه جزو مواد محرک است و اعتیاد شدیدی را در فرد بوجود می آورد؟

3.      آیا میدانیدکه شیشه یک ماده شیمیایی است و فقط در آزمایشگاه تولید میشود؟

4.      پدر و مادر گرامی آیا میدانید که مصرف شیشه خیلی راحتتراست و بعد از مصرف اثری از خود باقی نمی گذارد ؟

5.      آیا میدانید که شیشه مخربترین ماده محرکی است که اثرات جبران ناپذیر و کشنده بر جای می گذارد ؟

6.      آیا میدانید اکثر کسانی که در دام شیشه گرفتار شده اند ، دلیل استفاده خود را بهتر درس خواندن عنوان کرده اند؟

7.      آیا میدانید که شیشه برای بدن سازی مناسب نیست و این موضوع فقط یک باور غلط است ؟

8.      آیا میدانید بد بینی های ناشی از مصرف شیشه باعث متلاشی شدن خانواده می شود؟

9.      آیا میدانید که مصرف شیشه کمکی به درمان بیماری افسردگی ننموده و این موضوع یک باور غلط است؟

10. آیا میدانید در کنار مصرف شیشه ، خطر ابلای به بیماری های مقاربتی مثل ایدز و هپاتیت تا سه برابر بیشتر می شود؟

توصیه به خانواده ها در رابطه با مصرف حشیش

1.      مصرف حشیش با اختلال روانی رابطه تنگاتنگ دارد و این رابطه در کسانی که وابستگان آنها دچار اختلال روانی هستند بسیار بیشتر است.

2.      رفتارهای پرخاشگرانه از علائم ظاهری مصرف کنندگان حشیش است .

3.      والدین گرامی آیا میدانید نوجوانان بین 15 تا 20 سال بیشترین قربانیان حشیش هستند.

4.      آیا میدانید بدلیل بدبینی های ناشی از مصرف حشیش فرد ممکن است تا آخر عمر مجرد باقی بماند؟

5.      هوشیار باشید مصرف حشیش همیشه برای اولین بار در یک جمع دوستانه یا برای سرگرمی استفاده میشود؟

6.      در بین علل اجتماعی گرایش به مواد اعتیادآور ، همنشین بد از بالاترین در صد برخوردار است .

7.      هرچقدر اعتماد به نفس ما بیشتر باشد مقاومت در برابر مصرف حشیش بیشتر خواهد بود.

8.      پدر و مادر گرامی در ابتدای اعتیاد به حشیش ، فرد وابستگی جسمی را تجربه نمی کند.

9.      وابستگی روانی باعث میشود که فرد به راحتی نتواند از ادامه مصرف صرف نظر کند.

10. بیش از 50%  کسانی که در حال حاضر کراک مصرف می کنند ، حشیش را در ابتدای راه تجربه کرده بودند.

11. معمولاً کسانی که توان مقابله با واقعیت را ندارند به سمت حشیش می روند.

12. حشیش یک ماده توهم زا است و باعث می شود فرد به سمت جاده نیستی سرازیر گردد.

13. خنده های مکرر و دیوانه وار که البته بدون دلیل می باشد از علل مصرف حشیش است .

14. معاشرت با دوستان ناباب شرایط را برای گرایش به سمت مصرف حشیش فراهم می کند.

15. والدین گرامی فرزندان خود را از مصرف و عواقب حشیش آگاه سازید.

16. پدر و مادر گرامی باور غلطی که باعث شده افراد به سمت حشیش گرایش پیدا کنند این است که حشیش اعتیاد ندارد؟

17. بیاییم با پیدا کردن نقاط ضعف فرزندانمان از گرایش آنها به سمت حشیش جلوگیری کنیم .

18. کسانی که حشیش مصرف می کنند معمولاً خود را بالاتر از دیگران می دانند این چیزی نیست جز هذیان بزرگ منشی که از عوارض مصرف حشیش است .

توصیه های به خانواده ها در رابطه بامصرف تریاک

1.      جوانان عزیز آیا میدانید که در هر دو ساعت یک نفر جان خود را به خاطر اعتیاد به مواد مخدر از دست می دهد ؟

2.      مصرف تریاک به هربهانه که آغاز شود نتیجه ای جز گرفتاری در دام اعتیاد و افزایش مشکلات روحی و جسمی در بر خواهد داشت .

3.      آیا دانید تریاک نه تنها قدرت تفکر ، خلاقیت ، توان و کشش را افزایش نمی دهد بلکه فرد را به تدریج ناتوان و به ورطه نابودی می کشاند.

4.      آیا دوستان جدید فرزندانتان ، شما را به فکر فرو نبده است ؟

5.      والدین گرامی رفتارهای پرخاشگرانه و خشن فرزندان شما نظر شما را جلب نکرده است ؟

6.      بیاییم با عدم تبعیض بین فرزندان آنها را در معرض خطر اعتیاد قرار ندهیم

7.      ما باید مشاور فرزندانمان باشیم نه داور آنها .

8.      با پرهیز از سختگیریهای بی مورد فرزندان در برابر اعتیاد مقاوم سازیم .

9.      جوانان عزیز آیا می دانید کسی که برای اولین بار تریاک را استفاده کرد ف هیچگاه شرایط فعلی را پیش بینی نمی کرد .

10. آیا می دانید که تریاک اکثر قربانیان خود را به بهانه افزایش توانایی جنسی به خاک سیاه نشانده است ؟

11. جوانان عزیز تریاک آفت زندگی است .

12. برای قطع وابستگی هیچ وقت دیر نیست ولی یادمان باشد که زودتر دیر می شود.

13. آیا می دانید که معمولاً اعتیاد به تریاک در یک مهمانی دوستانه شروع شده است ؟

14. آیا می دانید تمام کسانی که برای فرار از درد به سراغ تریاک رفغته اند در حال حاضر از درد بی در مان تریاک علاجی ندارند؟

پیشنهاداتی به خانواده ها در جهت پیشگیری از اعتیاد :

1.      درباره مواد اعتیاد آور (علل و عوامل موثر در مصرف مواد ، خطرات، عوارض و علائم آن) اطلاعات کافی کسب کنید .

2.      مهرت های تربیتی خود را افزایش دهید .

3.      الگوی مناسبی برای فرزندان خود باشید و هرگز بر خلاف گفته خود عمل ننمائید .

4.      فضایی ایجاد کنید که فرزندانتان در آن احساس آرامش کنند.

5.      به صحبت های فرزندانتان خوب گوش کنید . با لبخند ، تکان دادن سر و استفاده از جملات مثبت نظیر (( چقدر جاب )) ، (( من این را نمی دانستم )) و .... آنها را به گفتن بیشتر تشویق کنید .

6.      شرایطی ایجاد کنید که شما را محرم اسرار خود بدانند.

7.      از فرزندانتان انتظار نداشته باشید آرزوهای برآورده نشده شما را تحقق بخشند.

8.      از قبل ف خود را برای پاسخگویی به سوالات کنجکاوانه فرزندانتان آماده نمائید . ممکن است روزی از شما بپرسند که آیا تاکنون مواد مصرف کرده اید ؟ ... این فرصت خوبی است که علت عدم مصرف خود را به زبان سال های جوانی به آنها منتقل کنید یا اگر احیاناً قبلاً مصرف کرده اید علت گرایش خود به مواد و سپس کنار گذاشتن آن را با ایشان بگوئید و اینکه حالا چرا می خواهید آنها اشتباه شما را تکرار نکنند. بیاد داشته باشید که نباید مسائل را بیش از اندازه تشریح کنید مبادا کنجکاوی آنها بر انگیخته شود .

9.      با تقویت قدرت اعتماد به نفس ، تصمیم گیری و از بین بردن افسردگی و کمروئی فرزندان ، آنها را در برابر شرایط آسیب زا مقاوم سازید .

10. راه مقاومت و پایداری در برابر فشار همسالان برای مصرف مواد مخدر را به فرزندانتان بیاموزید تااز نه گفتن به آنها نهراسند .

11. موانع را بردارید . به فرزندانتان انگیزه داده و ازآنها حمایت کنید.

12. وقت بیشتری را با فرزندانتان صرف کنید . با آنان به رستوران ، پارک، کوه ف سینما و ....بروید.باتفاق آنان به موسیقی گوش دهید و از همه مهم تر به آنان ابراز عشق کنید و بگویید که دوستشان دارید.

13. سعی کنید حتی آهنگ صدایتان ملایم و دوستانه باشد.

14. موضع خود را برابر سیگار ، مواد مخدر و الکل مشخص نموده ، صریحاً آنرا به زبان بیاورید .

15. عقاید خود را به زور به آنها تحمیل نکنید .

16. نظم  و قانون مناسب و سازنده مشخصی در خانواده برقرار سازید و برای سرپیچی از آن تنبیهات مناسبی در نظر بگیرید و قاطعانه آنرا به مرحله اجرا در آورید.

17. سعی کنید در ساعات غذا خوردن همه اعضاء خانواده را دور هم جمع کنید.

18. فرزندان خود را قبل از رسیدن به سنین بحرانی نسبت به مضرات و عواقب ویرانگر مصرف مواد مخدر آگاه سازید .

19. آنان را بیش از اندازه و بطور اغراق آمیز نترسانید .

20. از چگونگی دوست یابی و معاشرت فرزندان خود با دیگران آگاه باشید . با والدین دوستانشان ارتباط برقرار کنید . درصورتی که به منزل دوستشان رفتند حتماً از حضور والدین ایشان در منزل مطوئن شوید وبه حضور سایر اعضاء خانواده اکتفا نکنید .

21. به نحوه خرج کردن پول توسط سایر اعضاء توسط فرزندانتان اهمیت بدهید.

22. برای اوقات فراغت آنان برنامه ریزی کنید . همواره آنان را به مطالعه ، ورزش و تفریحات سالم ترغیب نموده و زمینه این امور را برایشان فراهم کنید.

23. زمان مناسبی را به گفتگو اختصاص دهید . چرا که فرزندانتان ارزش نصایح شما را با ارزش زمانی که به آنان اختصاص داده اید می سنجند.

24. راهنمایی های خود را از طریق مربیان و دبیرانشان به آنها منتقل کنید . جوانان باورها و ارزش های خود را دارند . طبیعتاً اگر والدین بهترین نصایح را هم بگویند ممکن است آنها را نپذیرند .شنیدن نصایح شما از زبان مربیان و دبیرانشان تاثیر بیشتری برآنها می گذارد .

25. بین فرزندانتان تبعیض قائل نشوید .

26. فکر انتقادی را که از ویژگی های دوران بلوغ و نوجوانی است ، در فرزندان خود سرکوب نکنید .

27. آنان را به رعایت اصول مذهبی و انجام فرائض دینی تشویق کنید .

28. در انجام فعالیت های منطقی به فرزندان خود استقلال و آزادی بدهید .

29. در رفتارهای خود بیشتر دقت کنید .ممکن است با تمسخر یک معتاد ویا صحبت کردن با لحن افراد معتاد پیامی نادرست به فرزندتان منتقل کنید .

30. اگر می خواهید مانع پویایی و رشد جسم وروان فرزندانتان نشوید ف از انتقاد غیر سازنده ، تمسخر و شرمنده کردن آنان مخصوصاً در مقابل دیگران جداً بپرهیزید .

31. فرزندانتان را به خاطر رفتارهای مثبتشان تشویق کنید .

32. در شرایط بحرانی ، فشارها و تنش های روحی ، راهنما و همراه فرزندان خود باشید .

33. هرگز فضای خانه را متشنج ننموده و از مشاجره و بحث های بیهوده بپرهیزید .

34. مسوولیت و تکلیفی به فرزندان خود دهید که با توان آنان متناسب باشد .

35. در روابط خود با فرزندانتان همواره صادق و مهربان باشید .

36. از تنها گذاشتن فرزندان خود در منزل ، بویژه هنگامی که به مسافرت یا میهمانی می روید جداً خودداری نمائید .

37. به حس ششم خود توجه کنید .هرگاه در درون خود احساس کردید که مشکل خاصی وجود دارد حتماً آنرا جدی بگیرید .

38. در صورت شک و تردید ، وسائل شخصی و لباسهای فرزندانتان را مخفیانه بازرسی نمائید.

39. ترحم به معتادین محله خود را خیانت به فرزندانتان قلمداد کنید.

40. همواره در نظر داشته باشید که خانواده ها در زمینه پیشگیری از اعتیاد نقش بسیار موثری در مقایسه با نیروی انتظامی و سایر سازمان های مسوول بر عهده دارند.

شایان ذکر است رعایت بسیاری از نکات مذکور منحصر به والدین نبوده بلکه سایر اعضاء خانواده بویژه برادران و خواهران بزرگتر را نیز در بر می گیرد و چه بسا تاثیر پذیری جوانان ونوجوانان ازآنها در بسیاری از موارد بیش از پدر و مادر باشد .

 

مراحل شناخت فرد معتاد

شناخت مراحل ابتدایی نسباتا پیشرفته از مهم ترین راه های پیشگیری و مبارزه زود هنگام با پدیده اعتیاد می باشد

معمولا تغییرات به وجود آمده در فرد معتاد در مراحل ابتدایی از دید خانوداه ها مخفی می ماند اما مصرف مواد مخدر حتی در مراحل اولیه نیز علائمی دارد.

الف)مشخصات فرد معتا در مراحل اولیه:

خوداری از برخورد مستقیم با اعضای خانواده مشغول کردن خود به اموری که قبلا به آنها اهمیت نمی داده مانند :خواندن کتاب یا زورنامه ظاهر شدن پیاپی جلوی آیینه برای اطمینان از مرتب بودن وضع ظاهری سعی در عادی جلوه دادن رفتار اصلاح زود به زود صورت برای شاداب جلوه دادن خود گذشت از خطاهای اعضا خانواده به خصوص در مواردی که قبلا ایراد می گرفت خارج شدن از منزل در اوقات نامناسب شستشوی مکرر دست و صورت و دهان و حتی شستشوی مکرر سر نوشیدن چای زیاد و مصرف سیگار خوش رفتاری و مهربانی کم سابقه تغییر در مردمک چشم (تنگ یا گشاد شدن )و خواب آلودگی زیاد.

ب)مشخصات فرد معتاد در مراحل پیشرفته :

متناسب با پیشرفت اعتیاد و آلوده شدن بیشتر فرد به تدریج علائم جدیدی در فرد ظاهر می شود معتاد دیگر قادر به پنهان کار نیست و حاقل ضرورتی برای این کار نمی بیند.

در این مرحله که کاملا گرفتار اعتیاد شده است ظاهر و رفتارش به کلی تغییر می کند تغییراتی که برای خانوداه کاملا مشخص است .

این مرحله در مصرف تریاک 5تا 6 ماه و در مصرف هروئین 2تا 3 ماه پس از آغاز مصرف است و مهمترین تغییرات عبارتند از :

1.لاغر شدن نسبت به ماه های قبل و تغییر رنگ لب ها

2.کبودی اطراف چشم قی کردن مرتب چشم و پف همراه با چروک در اطراف چشم.

3.تغییر در رنگ پوست بدن به خصوص تبدیل رنگ چهره به زرد تیره سیخ شدن موها و تغییر در نگاه کردن

4.خمیدگی در پشت و تغییر واضح در راه رفتن به طوری که فرد در راه رفتن تعادل ندارد.

5.خمیازه کشیدن خواب آلودگی خشکی بیش از حد لب ها و لرزش محسوس دستها

6.عصبانی و بد خلق شدن پرخاشگر و از خود راضی بودن

7.دیر خوابیدن و دیر از خواب بیدار شدن و اهمیت ندادن به نظم و ترتیب

8.وقفه در استحمام کردن

9.فاصله گرفتن از خانواده و احساس غریبی کردن با آنها

10.تغییر در لحن و گفتار و کشیده ادا کردن کلمات

11.پرحرفی و پرگویی بیهوه گویی و متناقض گویی

12.قطع کردن ناگهانی کلام خود و دیگران

13.رفت و آمد های مکررو تماس های مشکوک

14.مطلق گرایی در مورد همه مسایل مثلا اگر کسی را علیه خود باند او را بدترین فر و اگر کسی را موفق ببیند او را بهترین فرد می داند.

15.ارتکاب اعمال خلاف ربودن اشیا و وسایل منزل و فروش آنها برای تهیه مخارج اعتیاد

16.آثار سوختگی روی رختخواب فرش و انگشتان خود معتاد

17.بی علاقگی نسبت به مسایل مادی و معنوی

 ج)مشخصات فرد معتاد در مرحله پیشرفته:

در این مرحله برای مردم قابل تشخیص است بنابر این هرف تشریح وضعیت او برای شناخت اطرافیان نیست بلکه منظور معرفی حالات و وضعیت معتادان پیشرفته است.

نمونه ای از خصوصیات این افراد:

1.خمیده شدن قامت معتاد

2.طرد شدن کامل از خانواده و جامعه

3.چاپلوس و متملق شدن

4.نسبت دادن مشکلات و اعتیاد خود به دیگران از جمله خانواده

5.تمارض به بیماری های مختلف از جمله درد در قفسه سینه یا ناراحتی های قلبی و کلیوی

6.از دست دادن تمرکز حواس و عدم تشخیص عواقب اعمال خود که این مسئله نیز امکان هرگونه عمل خلاف حتی جرایم سنگین را افزایش می دهد.

7.افزایش دروغ گویی و قسم های بی مورد .

8. خرابی لثه و دندان ها .

9. سنگینی  پلک ها همراه با خواب آلودگی و نیمه باز بودن چشم ها توام با حرکات لرزشی پلک ها ،.

10. رها کردن خانه و خانواده به مدت طولانی و گاهی برای همیشه .

11. عدم استقبال از هرگونه اقدام برای ترک اعتیاد به بهانه ترس از مرگ .

 

 

          

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

برچسب ها : اعتیاد مواد مخدر

تاکنون نظری برای این مطلب ثبت نگردیده است