به افرادی اطلاق میگردد که برابر ضوابط و مقررات معین پذیرش میشوند و پس از طی دورههای آموزشی، براساس قرارداد منعقده با شرکتهای خدماتی - حفاظتی و مراقبتی از اماکن و اموال کارفرما در زمان معین و مکان مشخص مراقبت و در قبال آن برابر قانون کار حقالزحمه دریافت میدارند
به افرادی اطلاق میگردد که برابر ضوابط و مقررات معین پذیرش میشوند و پس از طی دورههای آموزشی، براساس قرارداد منعقده با شرکتهای خدماتی - حفاظتی و مراقبتی از اماکن و اموال کارفرما در زمان معین و مکان مشخص مراقبت و در قبال آن برابر قانون کار حقالزحمه دریافت میدارند و از کلیه حقوق فردی کارگری برخوردار هستند (1).
افزایش روزافزون جمعیت شهرها، ایجاد شهرکهای اقماری، توسعة اماکن مسکونی، اداری، تجاری و صنعتی از یک سو و وجود عواملی از قبیل بیکاری و مواد مخدر و... زمینة رشد آمار وقوع انواع جرائم را در جامعه فراهم نمودهاند. در همین رابطه پیشگیری از جرائم بزهکاری، ناهنجاریها و آسیبهای اجتماعی و مبارزه با عوامل مخل نظم وآسایش عمومی مسئله پیچیده است که از دغدغههای اصلی مدیران و مسئولان سیاسی و حکومتی جوامع مختلف است که در قالب سازمانها و نهادهای امنیتی پلیس دولتی و بعضاً خصوصی اقدام به مبارزه با ناامنی و عناصر مخل آن میكنند. در گذشتة نه چندان دور نیز در محلات مختلف شهر از افرادی موسوم به ناطور و شبگرد استفاده میشد که تعداد معدودی از این افراد در حال حاضر به نگهبانی از اموال مردم مشغول هستند. لذا به منظور اطمینانخاطر بیشتر مردم و بالا بردن ضریب امنیتی در این رابطه، شرکتهای حفاظتی و مراقبتی با شکل و هيئت خاصی و اخذ مجوز از مرکز انتظام پلیس پیشگیری نیروی انتظامی تأسیس و با به کارگیری نگهبانان آموزش دیده و استفاده از تجهیزاتی مانند باتوم، دستبند و گاز اشکآور، بیسیم و شوك دهنده فعالیت خود را آغاز کردهاند (2).
مرکز خدمات حفاظتی و مراقبتی انتظام که اختصاراً «مرکز انتظام» نامیده میشود بر اساس مصوبه شورای امنیت کشور در تابعیت نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران (پلیس پیشگیری ناجا) تشکیل و به عنوان متولی امور خصوصیسازی برخی وظایف انتظامی سازماندهی شده و مسئولیت سیاستگذاری و خطدهی سامانه نگهبان محله را بر عهده دارد.
مهمترین وظایف این شرکتها در راستای امنیت اجتماعی که مکمل نیروی انتظامی محسوب میگردد عبارت اند از: الف) حفاظت از اماکن و تأسیسات، محلات، مجتمعهای مسکونی، تجاری، صنعتی، بانکهای خصوصی، مؤسسات مالی و اعتباری، صندوقهای قرضالحسنه، اماکن تفريحي، فرهنگی، آموزشی، ورزشی، درمانی، زمینهای کشاورزی و صنعتی و سیلوها، انبارهای کالا و پروژههای عمرانی. ب) ارتقاي ضریب حفاظتی امنیتی اماکن عمومی و خصوصی. ج)معرفی افراد مظنون به کلانتری محل و پلیس 110. د) گشتزنی نگهبانان شرکت در محدودة مأموریت به منظور پیشگیری از سرقت. ه) همکاری با مسئولان و معتمدان محل در هنگام بروز حوادث غیرمترقبه و هوشیاری لازم در این خصوص. و) زیر نظر قرار دادن افراد ناشناس و هماهنگی لازم با عوامل انتظامات محل به منظور جلوگیری از تعرضات افراد شرور.
برچسب ها :
پلیس
نگهبان
نگهبان محله
نگهبان شب
نگهبان جواهری
پلیس محله
حفاظتی و مراقبتی
تجهیزات