از کرونا و ابعاد مختلف آن در این روزها آنقدر سخن گفته و مطلب نوشته شده که پرداختن به این ویروسِ همچنان ناشناخته و هولناک، بی تردید قدری تکراری خواهد بود اما در این نوشتار به دنبال ترسیم تصویر پلیس و خدمات امنیتی-انتظامی این سازمان موثر در زندگی اجتماعی مردم در دوران پسا کرونا هستیم.
نیروی انتظامی در ایام کرونا در این دو ماه اخیر همچنان که در کنار مدافعان سلامت و در خط مقدم اجرای طرح های فاصله گذاری اجتماعی بوده و هست و بر ماموریت های خود به منظور تقویت شاخص های امنیتی در حوزه سرقت، قاچاق، احتکار و توزیع اقلام غیرمجاز بهداشتی و... تمرکز داشته و دارد، در اندیشه آماده سازی کامل خویش برای حضور پررنگ در معادلات اجتماعی، امنیتی و انتظامی در دوران مجهول پساکروناست.
دورانی که با توجه به شواهد موجود در جامعه ایران و جهان، عصری با تفاوت های آشکار نسبت به قبل از کرونا خواهد بود و به طور یقین نیروی انتظامی نیز باید هماهنگ با این تفاوت ها و متناسب با شرایط موجود در عرصه اجتماع ورود پیدا کند.
از جمله این تفاوت ها، تغییر در سبک زندگی و استفاده بیشتر از فضای مجازی است.
کرونا فرصتی برای افزایش میزان بهره برداری شهروندان از شبکه های اجتماعی، سایت های خدماتی، فروشگاه های اینترنتی و... بود که علاوه بر مزایای فراوان از جمله کاهش ترددها، ترافیک شهری، آلودگی هوا و مصرف سوخت و... در پساکرونا، می تواند موجب رشد جرایم اینترنتی و سایبری نیز شود.
از همین رو پلیس فتا در پساکرونا با قدرت بیشتری به مدیریت فضای مجازی در کشور خواهد پرداخت.
از طرفی نیروی انتظامی که سال هاست در حوزه ارائه خدمات نوین الکترونیکی و رایانه ای پیشتاز بوده و راه اندازی دفاتر خدمات الکترونیک پلیس+10 و تشکیل پلیس فتا از مصادیق آن به شمار می رود و همواره الگوی دیگر دستگاه و سازمان هاست، در عصر پساکرونا و با توجه به میل جامعه به این حوزه باید با وسعت و سرعت بسیار بیشتری در این بخش سرمایه گذاری و تمرکز کند.
افزایش آمار اختلافات خانوادگی و درگیری های اجتماعی در دو ماه اسفند 98 و فروردین 99 که از دیگر تبعات کرونا و چالش های روانی آن از جمله قرنطینه خانگی است، ضرورت آمادگی مشاوران و مددکاران اجتماعی پلیس را برای ترمیم روابط آسیب دیده خانوادگی و اجتماعی در دروان کرونا و پس از آن نشان می دهد؛ موضوعی که زنگ خطری جدی برای نهاد مهم و حساس خانواده است.
رکود و مشکلات اقتصادی پساکرونا که در سراسر جهان و از جمله ایران اسلامی قابل پیش بینی است، می تواند موجب افزایش جرایمی از جمله قاچاق، سرقت و... شود که این مسئله علاوه بر ضرورت تدابیر مناسب دولتی و ورود دستگاه های حمایتی به ویژه برای اقشار ضعیف و کم درآمد، نیازمند مدیریت رفتار مجرمانه توسط پلیس در سراسر اجتماع است.
با پاکسازی جامعه از ویروس کرونا با یاری خدا و همراهی عموم مردم، شاهد موجی از مسافرت ها در سراسر کشور خواهیم بود.
مسافرت هایی که با حذف سفرهای نوروزی از حجم بیشتری نسبت به سال های گذشته برخوردارست و از همین رو ناجا باید آماده میزبانی و تامین امنیت انتظامی و ترافیکی انبوه گردشگران در جاده ها، شهرها و روستاهای مختلف باشد.
ویروس کرونا آزمونی بزرگ برای میزان سرمایه اجتماعی کشورها و سازمان هاست و ناجا از جمله دستگاه هایی بود که در این آزمون همان گونه که پیش بینی می شد سربلند بیرون آمد.
در حالی که ماموران پلیس در صف نخست اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی(فیزیکی صحیح تر است) و اعمال محدودیت ها و ممنوعیت های تردد هموطنان در ورودی و خروجی شهرها، استان ها، پارک ها و بوستان ها و... بودند، این قوانین با کمترین تنشی در سراسر کشور اجرا شد و این اتفاق نتیجه اعتماد متقابل مردم و نیروی انتظامی است که در صحنه های مختلف اجتماعی خودش را نشان داده است.
اعتمادی ارزشمند که جای خالی آن در بسیاری از حوزه های دیگر در روزهای اخیر مشاهده شد.
به طور کلی و با تکیه بر نظریات متخصصان حوزه بهداشت و سلامت مبنی بر این که کرونا و بیماری های مشابه آن فعلا انسان و زندگی اجتماعی او را رها نمی کند، آنچه در دوران پساکرونا قابل پیش بینی و برنامه ریزی است حرکت سریع ناجا به سمت استفاده بیشتر از ظرفیت های فضای مجازی و تجهیزات الکترونیک و حذف حداکثری حضور فیزیکی کارکنان در میدان هاست.
به بیان دیگر در پساکرونا، پلیسی آنلاین مسئول تامین امنیت کشور را برعهده خواهد داشت؛ موضوعی که هم یک فرصت است و هم یک تهدید.
بی تردید برای تبدیل آن به فرصت از هم اکنون باید در اندیشه تدابیر، برنامه ها، تجهیزات و منابع انسانی مورد نیاز بود تا شاهد استحکام بیش از پیش امنیت بی نظیر ایران عزیز باشیم.
منبع :
پایگاه خبری پلیس ایران
برچسب ها :
نیروی انتظامی
کرونا رشت
رشت
مدافعان سلامت
ویروس کرونا
پلیس فتا