برخي از مردم ايران روزانه زمان زيادي از وقت خود را در
شبکههاي اجتماعي سپري ميکنند؛ اين سخني است که محمدرضا رستمي معاون امور
ساماندهي امور جوانان وزارت ورزش و جوانان ميگويد. اين زمان طولاني، باعث ميشود
بهازاي آن ارتباط افراد با ديگران در دنياي واقعي کاهش يافته و حتي مهارتهاي
ارتباطي شخص نيز با چالش روبهرو شود.
به گزارش پایگاه خبری پلیس به نقل از هفته نامه امین جامعه، نبايد فراموش کرد که آسيبهاي ناشي از گرايش بيشازحد به ابزارهاي ارتباطي در دنياي مجازي بسيار فراتر از اين موارد است؛ واقعيت اين است که زنگ خطر ناشي از اين امر مدتي است که به صدا درآمده و اگر اين روزها نگاهي موشکافانه به روابط و تعاملات فردي و اجتماعي افراد داشته باشيم، شاهد خواهيم بود که تا چه ميزان تغيير الگوي ارتباط از چهرهبهچهره به مجازي، توانسته است اثرات نامطلوبي بر خانوادهها داشته باشد.
روي خط آمار
نتايج نظرسنجي انجامشده درباره شبکههاي اجتماعي، نشان ميدهد که 82درصد کاربران عضو گروههاي دوستي هستند و زمان زيادي را صرف فعاليت در اين فضاها ميکنند. به گفته روزبه کردوني مديرکل دفتر امور آسيبهاي اجتماعي وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي، 1/64درصد پاسخگويان در اين نظرسنجي معتقد بودند که شبكههاي اجتماعي باعث شده ارتباط بين اعضاي يك خانواده ازجمله والدين با فرزندان و علاوه بر اين تعامل ميان همسران كم شود که پيامد آن افزايش احتمال بروز اختلافات زناشويي خواهد بود. بحثي که ازنظر مهدي ملکمحمد روانشناس، ميتواند باعث شود تا هر يک از زوجها با زير نظر گرفتن عملکرد و روابط همسر يا نامزد خود در شبکههاي اجتماعي مجازي، دچار حسادت در روابط شده يا با سوءبرداشت از برخي مکالمات روابط خود را دچار چالش جدي کنند؛ البته نبايد فراموش کرد که اين شبکهها بهدليل نبود نظارت بر آنها قادر هستند به بستري مستعد براي بروز ناهنجاريهاي رفتاري، خيانت در زندگي زناشويي و اغفال جوانان نيز تبديل شوند.
افت تحصيلي دانشآموزان و دانشجويان
فهرست آسيبشناسي گرايش بيشازحد افراد به ابزارهاي نوين ارتباطي و عضويت در شبکههاي مجازي، تنها به تعاملات ميان زوجها و کاهش ارتباط چهرهبهچهره در جامعه محدود نميشود، بلکه بهطور نمونه ميتوان به تأثير اين شبکهها بر شرايط تحصيلي دانشآموزان و دانشجويان اشاره کرد. بهعبارتي بايد گفت دانشآموزان و دانشجوياني که درگير شبکههاي اجتماعي ميشوند، تمرکزشان بر درس کاهش مييابد و افت تحصيلي گريبانگيرشان خواهد شد. طبق نتايج يک تحقيق که توسط گروهي از روانشناسان به سرپرستي «گراهام جونز» در انگلستان انجام شده است، دانشجوياني که در روز بيش از دو ساعت در اين فضاها وقت خود را سپري ميکنند، در مقايسه با دانشجويان ديگر در سطح معناداري افت تحصيلي بيشتري را تجربه ميکنند. همچنين در ايران نيز طي دوسال گذشته دانشجويان زماني برابر با 48واحد دانشگاهي صرف شبکههاي اجتماعي کردهاند؛ به زبان سادهتر ميزان تمرکز، انرژي و زمانيکه دانشجويان در دوسال اخير براي حضور و فعاليت در شبکههاي مذکور صرف کردهاند، معادل 48واحد دانشگاهي برآورد ميشود؛ آماري که سيد محمود انوشه روانشناس در همايش کار، فناوري و زندگي سالم آن را اعلام کرده است.
ابزاري براي تسويهحسابهاي شخصي
اين روزها گسترش استفاده از شبکههاي مجازي در کنار همه موارد عنوانشده، به ابزاري براي برخي دشمنيها و تسويهحسابهاي شخصي نيز بدل شده است. مواردي که هر روز موجب شکلگيري پروندههاي جديد در پليس فضاي توليد و تبادل اطلاعات ميشود؛ شکاياتي که شايد دليل طرح تعداد زيادي از آنها استفاده نادرست کاربران از چنين فضاهايي و نبود نظارت بر آنها باشد؛ براي مثال ايجاد پروفايل در شبکههاي اجتماعي مجازي و درج تصاوير شخصي و خانوادگي افراد ديگر که موجبات هتک حيثيت و آبروريزي براي فرد را فراهم ميآورد و کار را به طرح شکايت در مراجع قضايي ميکشاند.
انتشار اخبار و اطلاعات کذب
علاوهبر همه مواردي که تا به اينجا به آنها اشاره شد، انتشار اخبار و اطلاعات کذب در شبکههاي مجازي و تشويش اذهان عمومي نيز يکي ديگر از کارکردهاي منفي است که اين روزها برخي از کاربران آگاهانه و نا آگاهانه به آن دامن زدهاند. خبرهايي بدون منبع درباره مشاهده موارد ابتلا به بيماري ابولا در کشور، حتي انتشار خبر وقوع سومين آتشسوزي پس از دو آتشسوزي در مجتمع ستاره جنوب و هتل هرمز بندرعباس، آنهم به نقل از يکي از خبرگزاريهاي رسمي، مثالهايي در اينباره است که شايد براي بسياري از ما آشنا بوده و خبرهاي منتشرشده در اينباره را خوانده باشيم. ازسوي ديگر نتايج تحقيق ديگري در اين حوزه نشان ميدهد که 90درصد افراد دقايق پيش از خواب را با تلفنهمراه، ايميل و شبکههاي اجتماعي ميگذرانند؛ موضوعي که شهاب جوانمردي عضو هيئتمديره سازمان نظام صنفي رايانهاي هم آن را تأييد ميکند.
اعتياد به شبکههاي اجتماعي
امروزه يکي از مشکلاتي که ميتواند براي افراد معتاد به اينترنت و شبکههاي اجتماعي بهوجود بيايد، مشکل انزوا از جمع و گوشهگيري و درنهايت افسردگي مفرط است. با نگاهي گذرا به اطراف و افراد مختلف در خانوادههايي که با آنها ارتباط داريم، قطعا اين مشکلات در برخي افراد احساس ميشود. نکته قابلتأمل اينجا است که خود افراد وابسته به شبکههاي اجتماعي، هرگونه افراط در استفاده از اين شبکهها و همچنين گوشهگيري خود را رد ميکنند؛ اما واقعيت اين است که بدون اينکه متوجه باشند، از جمع گريزانند و اگر هم در جمع حاضر باشند، تنها جسمشان حاضر است و فکر و روحشان در درون شبکههاي مختلف است. اين مشکلات قالبا براي افراد متأهل حادتر از افراد مجرد است؛ بهگونهاي که بسياري از مشکلات خانوادگي از همين مسئله سرچشمه ميگيرد. اعتياد افراد به اين شبکهها معمولا بهگونهاي است که بيشتر وقت آنها را ميگيرد و حتي در محلکار آنها هم مشکلاتي را ازنظر زماني پديد ميآورد. اين افراد در منزل باوجود حضور فيزيکي در جمع خانواده، حواسشان به اين شبکهها است و بههميندليل اغلب در گوشه و کنار محل تجمع خانواده حاضر هستند و معمولا درصورت مواجهه با سؤال يا مسئلهاي، با تأخير و با زحمت پاسخگو هستند.
راههايي براي رهايي
افراد بايد براي استفاده از شبکههاي اجتماعي و کلا فضاي مجازي، زمان خاصي از شبانهروز را درنظر بگيرند؛ مثلا زمانيکه متعلق به خودشان است، ميتواند زمان مناسبي باشد يا زمانهايي که از جمع دور هستند.
بايد همواره براي حضور در فضاي مجازي، وقت مشخصي را تعيين کنيد؛ مثلا يک ساعت، نيمساعت يا مدتزمان مشخصي درطول شبانهروز که برنامههاي ديگر افراد آسيبي نبيند. ناگفته نماند که اغلب کارشناسان بيش از دوساعت استفاده مفيد از گوشيهمراه و تبلت را در شبانهروز مفيد نميدانند.
افراد مختلف، مخصوصا افرادي که تازه ازدواج کردهاند، بايد سعي کنند علاوهبر رعايت موارد بالا، همسران خود را همراه خود کنند و لحظات خود را در کنار يکديگر سپري کنند.
بايد سعي شود از هر حرکت و عملي که موجبات بدگماني و شک و اضطراب را در ميان خانواده پديد ميآورد، جلوگيري شود. امروزه بعد از مشاوره خانواده مشخص ميشود بسياري از مشکلاتي که ميان خانوادهها و مخصوصا زوجها بهوجود ميآيد و به دادگاههاي خانواده کشيده ميشود، سوءتفاهمي بيش نبوده است.
باوجود رعايت همه اين مسائل، حتي اگر لحظهبهلحظه استفاده از شبکههاي مجازي مفيد باشد، انسان بايد به مسائل روزمره ديگر خود توجه کند؛ توجهي که اگر به اندازه نباشد و دچار افراط يا تفريط شود، ميتواند مشکلاتي شبيه به اين مشکلات استفاده بيشازحد از فضاي مجازي را پديد آورد.
عدم استفاده بيشازحد از گوشيهايهمراه، علاوه بر اينکه ميتواند از آسيبهاي رواني براي انسان جلوگيري کند، جسم انسان را از آسيبهاي احتمالي دور نگه ميدارد.
منبع :
پایگاه خبری پلیس ایران
برچسب ها :
حفاظت
مراقبت
نگهبان
پلیس محله
امنیت
پلیس شب